11 вековни дървета в ПП Странджа ще бъдат обявени за

...
11 вековни дървета в ПП Странджа ще бъдат обявени за
Коментари Харесай

11 вековни дървета в ПП Странджа“ ще бъдат обявени за защитени

11 вековни дървета в Политическа партия " Странджа " ще бъдат оповестени за предпазени , оповестиха от Българска национална телевизия, базирайки се на Изпълнителна организация по горите. Вековните гори в Политическа партия " Странджа " съставляват 29 % от територията на парка.

Предложението е на комисия, формирана от представители на парковата дирекция, Министерство на околната среда и водите и горските стопанства в района.

Според специалисти, препоръчаните вековни дървета са на възраст над 250-300 години , които са мнго остарели дъбови човеци - лъжник, зимен дъб и цер.

Към сегашния миг 21 са вековните дървета, които са със статут предпазени на територията на Политическа партия " Странджа ". Най-голямата част от тях са от ендемичния тип Странджански дъб. Като плътност са на територията на царевското село Кости.
 Избираме европейско дърво на 2020 година
Избираме европейско дърво на 2020 година

Международният конкурс стартира от на следващия ден

Най-старото монументално живо дърво на територията на Политическа партия " Странджа " е близо 1 000-годишен дъб благун, в землището на с. Заберново, където тази година на 9 и 10 май ще се порведе 17-ти Фестивал на зелениката.

Странджанският дъб носи националното название лъжник заради неговата аналогия с други наши дъбове - по листата наподобява на източния горун, по кората - на цера, по жълъдите - на летния дъб. Счита се че е античен тип и основоположник на останалите наши дъбове.

Странджанският дъб е представител на понтийско-евксинската флора с само разпространяване за територията на България - в Странджа. Този тип е включен в Закона за биологичното многообразие като необичаен, реликтен тип, публикуван в Мала Азия и Кавказ.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР