11 тона боклук, тела и скелети бяха изчистени от най-високите

...
11 тона боклук, тела и скелети бяха изчистени от най-високите
Коментари Харесай

Изчистиха 11 тона боклук, тела и скелети от Еверест

11 тона отпадък, тела и скелети бяха изчистени от най-високите върхове в Хималаите, най-вече в региона на Еверест. Смята се, че повече от 50 тона боклуци и над 200 тела покриват единствено Еверест.

Непалската войска заяви, че тази година е премахнала 11 тона отпадък, четири тела и един скелет от от планините Еверест, Нупце и Лхотце. На войските бяха нужни 55 дни, с цел да отстранен боклука и телата от високите върхове.

Армията пое ежегодишна самодейност за разчистване на най-високото бунище в света, като през последните 5 години са събрани над 119 тона отпадък, 14 човешки натрупа и няколко скелета. 

По време на акцията за разчистване през 2019 година от най-високия връх в света са отстранени 24 000 кг отпадък и четири мъртви тела.

С цел да понижат отпадъците през идната година и да подобрят успеваемостта на избавителните задачи, управляващите постановиха алпинистите наложително да носят устройства за следене и да събират всички типове боклуци, в това число личните си изпражнения.

В бъдеще държавното управление на Непал възнамерява да сътвори екип от планински скаути, който да следи отпадъците и да отдели повече средства за тяхното събиране, сподели шефът на алпинизма в непалския департамент по туризъм Ракеш Гурунг пред Би Би Си.

За пролетния сезон за катерене, който завърши през май, държавното управление издаде разрешителни на 421 алпинисти, което е спад от рекордните 478 предходната година.

Тези цифри не включват непалски водачи. Общо към 600 души са изкачили планината тази година, от които осем алпинисти са починали или изчезнали.

Ракеш Гурунг сподели, че броят на разрешителните е по-малък тази година и ще продължи да понижава отсега нататък, а държавното управление ще работи с специалисти, с цел да се дефинира безвредния брой на алпинистите.

Биоразградимите боклуци са откарани в Namche Bazaar и предадени на Комитета за надзор на замърсяването в Сагармата (SPCC) за уместно отнасяне, до момента в който небиоразградимите боклуци и човешките остатъци са превозени до Катманду.

Непалската войска работи дружно с Министерството на горите и околната среда, Департамента по туризъм и Непалската асоциация на планинарите за акцията за разчистване на региона на Еверест, написа БТВ.

Според портала MyRepublica почистващият екип се е изкачил и на връх Еверест. От началото на акцията през 2019 година те са събрали 12 мъртви тела и 180 метрични тона отпадък от планинските региони, в това число от върха на Еверест.

Осем алпинисти починаха или изчезнаха спрямо 19 през предходната година. Сред изчезналите са британецът Даниел Патерсън и неговият непалски лидер Пастенджи Шерпа, които бяха ударени от падащ лед на 21 май. Семейството на Патерсън се опита да събере средства за издирващ екип, само че по-късно заяви, че се отхвърля от задачата си, която не може да бъде осъществена.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР