11 септември е денят, който завинаги промени света. По това

...
11 септември е денят, който завинаги промени света. По това
Коментари Харесай

Соломон Паси и ген. Димо Гяуров с нови интересни разкрития за атентатите на 11 септември

 11 септември е денят, който вечно промени света. По това време в България външен министър е Соломон Паси, а шеф на разузнаване Димо Гяуров. На 11 септември Соломон Паси е в Брюксел и организира срещи, свързани с участието на страната ни в НАТО.

Води и диалози за българската тактика за освобождението на медиците ни от Либия. Разговаря с американския дипломат в НАТО. Провежда среща със зам.-директора на Ми-6 сър Марк Алън, когато по международните медии стартират да демонстрират падащите кули-близнаци на международния търговски център.

Димо Гяуров пък е у нас. Тръгва си от среща при президента, когато му звънят по телефона и му рапортуват за протичащото се.

" Качих се да си вървя в колата, когато ми рапортуваха, че има случай, който може да е терористичен акт. Обадих се на президента договорихме се, че няма смисъл да се върна в постройката, а по-добре да се ида в службата. Позволих си тогава да употребявам светлинно–звукова сигнализация и взех дистанцията, което нормално е за 20 минути, за по-малко от 5.

Направихме бърза оперативка, подвигнах всички началници на отдели. Имаше боязън, имаше суматоха, Не може да си отговориш дали е офанзива за целия свят, или единствено по Съединени американски щати “, изясни ген. Димо Гяуров.

Още същата нощ бе призован съвет към министър-председателя. Стига се до взаимни интервенции. Течаха няколко чувствителни интервенции. Български сътрудници са взели участие в тези интервенции до финалната фаза. Почтеност, акуратност, шерване на информация. Ние също доста допринесохме. Още идващите дни знаехме кой е причинителят, от кое място идва офанзивата. Трябваше да си отговорим на въпроса за какво и дали ще има нови офанзиви.

Голяма част от службите, в това число и нашата, сме имали обособени фрагменти, Едно е да имаш обособени фрагменти, друго е да ги анализираш “, посочи той и добави, че не е била подценена силата на Ал Кайда. " По-скоро софтуерна липса на опция на култивиране на информация.

От своя страна Соломон Паси описа къде и по какъв начин е научил за атентатите. " Срещнах се с шефа на MI-5, който ми сподели. Аз не знам за това, което значи, че Ми-5 не знае за това. Щом Ми-5, значи и Комитет за Държавна сигурност (на СССР) не знае. Значи и целия свят не знае какво е. Извинявай, само че незабавно би трябвало да се прибера в Лондон и си потегли с влака. Аз се наложи да остана още няколко седмици. Нямах мобилен телефон, нямах връзка с никого ", спомня си Соломон Паси. " Премиерът Симеон Сакскобургготски незабавно праща писмо до президента Буш, че ние като държавно управление де факто се ангажираме да бъдем съдружник на Съединени американски щати и де факто член на НАТО в битката против тероризма. Такава декларация е необичайност ", напомни Соломон Паси.

Българската позиция директно след атентатите на процедура форсира процедурата за участие на България в НАТО.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР