11 от общо 88 язовира общинска, държавна и частна собственост

...
11 от общо 88 язовира общинска, държавна и частна собственост
Коментари Харесай

Само един от осем язовира във Врачанско е напълно изряден

11 от общо 88 язовира общинска, държавна и частна благосъстоятелност във Врачанско са изцяло механически изправни и без градивни нарушавания. Това сочат представени от Българска телеграфна агенция данни от отчета на междуведомствена комисия, назначена от регионалния шеф на Враца Малина Николова.

От общия брой 28 са язовирите с опустошен преливник, 21 са с механически неизправни съществени изпускатели, а при 18 достъпът до тези уреди е съвсем неосъществим.

Комисията е открила на 46 язовира разнообразни нарушавания върху целостта на стената, като множеството са общинска благосъстоятелност, само че по един са частна и държавна благосъстоятелност. Водоемите с прекратени или прорязани стени са девет и за тях не е довършена процедурата по извеждане от употреба, се показва в отчета.

Комисията е направила наставления към притежателите, които би трябвало да ги изпълнят до края на септември. За близо половината язовири е предложено да се ограничи завиряването, а за 52 - да се почистят стените им от растителност. Собствениците на 12 язовира би трябвало да свикат експертен съвет, който да вземе решение дали да бъде прекратена употребата им.

След наводненията през 2014 година в региона единствено три общини - Бяла Слатина, Враца и Криводол, са подали искане до Междуведомствената комисия за възобновяване при Министерски съвет за ремонт на общо осем язовира.

Малина Николова означи, че притежателите могат да се възползват и от европейски средства за възстановяване на положението на язовирите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР