11 май бе първата възможна дата, посочена от президента за

...
11 май бе първата възможна дата, посочена от президента за
Коментари Харесай

Обратното броене започва утре

11 май бе първата допустима дата, посочена от президента за назначението на служебно държавно управление. Това, несъмнено, при изискване че желаеме избори на 11 юли и с цел да могат да се спазят всички хронограми. Очаква се на следващия ден да бъде назначен и новият състав на Централната изборна комисия. Неин ръководител стана Камелия Нейкова по предложение на “Има подобен народ”, а дотук се стигна след препоръчаната, а след това и оттеглена кандидатура на Красимир Ципов. Причината - неналичието на други претенденти и готвения, съгласно ГЕРБ, “капан”.

Изборната комисия занапред ще би трябвало да се оправи с някои особени провокации поради новите изборни правила. Едно от главните е организацията на напълно машинното гласоподаване, което ще е единствена алтернатива в секциите с над 300 гласоподаватели. Трябва да се означи обаче, че хартиена бюлетина въпреки всичко ще има, само че тя ще е авариен вид. Трябва да се обезпечат и към 500 машини, с които да гласоподават сънародниците ни зад граница, а това може да се окаже комплицирано.

А другояче - съвсем нищо не се знае за готвения от Румен Радев длъжностен кабинет. За премиера се знае само, че е “българин и мъж” - самичък президентът през вчерашния ден уточни това пред публицисти, само че отхвърли да даде повече детайлности. Уви, това по никакъв начин не стеснява кръга на вероятните претенденти.

Разбира се, спекулира се с някои имена в служебния кабинет на президента. Едно от тях да вземем за пример е ген. Стефан Янев, който е секретар на президента по сигурност и защита. Коментира се и името на Деница Златева от Българска социалистическа партия, несъмнено - импровизирано. Тя е посочена за вицепремиер в служебния кабинет, а това не е първият път, в който ще заеме тази служба. Златева бе част от първия длъжностен кабинет на президента Радев. Българска социалистическа партия обаче не било според, както разгласи самата Корнелия Нинова.

Спекулира се и с имената на двама ученици на влиятелния университет " Харвард ". Става дума за някогашния стопански министър в служебния кабинет на Марин Райков - Асен Василев, и за икономиста Кирил Петков.

Очаква се в кабинета да са и някои от секретарите и съветници на Радев. А той би трябвало да стартира работа още на 12 май - сряда.

Партийният актив се събира. Вождът стяга редиците

Сътресенията за ГЕРБ не стопират към този момент над година. Спомняме си горещата 2020 година - кавги, фотоси, записи, митинги, рокади в кабинета, печелене на време и в последна сметка - постоянни избори. ГЕРБ гледат на изборните резултати като на (спорна) пирова победа, само че предлагането им за държавно управление бе с предупреден неуспех. Мандатът обаче все пак се задържа в ръцете им седмица. За информация - останалите две партии го върнаха в същия ден.

Краткият живот на 45-тото Народно заседание обаче бе плевел. На фона на препирни и кавги се одобриха значими промени в Изборния кодекс и се сътвори парламентарната комисия за проверка на ръководството на Борисов за последните 10 години. А там… стана горещо. Особено през последните няколко дни.

В края на предходната седмица (четвъртък) на съвещание на комисията се появи крупният земеделец Светослав Илчовски. Пред част от депутатите той заприказва за държавен рекет, схеми, кюлчета, Мата Хари. И тъкмо когато стана забавно (и доста неудобно) в залата нахлу свитата на Борисов - едни от най-големите партийни остриета с процедурни хватки и разпъване на словесни локуми провали чуването, което продължи по още по-бурен метод още на идващия ден.

Там, несъмнено, бе и вторият забъркан в абсурда - Иван Ангелов, “Пилето” - притежател на компания “Градус”, който без да желае направи някои особени признания. Стана ясно, че въпреки всичко е звънял на премиера в оставка Борисов, който, става известно, е толкоз доблестен, че му оказал помощ с всякакви покупко-продажби в чужбина. Прокуратурата стартира инспекция по изнесените изказвания, само че е противоречиво по какъв начин тя ще приключи, ще бъде ли справедлива и ще се открие ли в последна сметка нещо. Напълно допустимо е нещата да приключат с “Няма данни за осъществени престъпления” - печално и добре познато нам умозаключение, уви.

Но каквото и да се случи, това е следващият огромен удар за ГЕРБ, които очевидно би трябвало да се стегнат. И по тази причина вождът Борисов ги събира на нова конференция, тиймбилдинг, групова среща на ранените “рицари”, в случай че щете. Какво ще се случи там - ще стане ясно на следващия ден. Знае се, че по всяка възможност ще има рокади в управлението, само че е обект на нечиста сделка какво и с кого ще се случи.

По всяка възможност Борисов ще изнесе тирада на партийния конгрес, който този път ще е онлайн. Припомняме, че предходната година под парещото слънце в “Тех парк” целият партиен екип се бе събрал за “надъхване”, а там се случиха и някои притеснителни неща, като експанзията против журналиста Полина Паунова, да вземем за пример.

А какво ще се случи на 11 юли с новите избори, занапред ще излиза наяве. Дали ще има ново разбъркване в парламентарните редици, кой ще завоюва и загуби гласове, можем единствено да гадаем.

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР