11 литографии от личната колекция на посланика на Руската федерация

...
11 литографии от личната колекция на посланика на Руската федерация
Коментари Харесай

Малко известни литографии от края на Руско-турската война показват в Плевен

11 литографии от персоналната сбирка на посланика на Руската федерация в България Н. Пр.  Анатолий Макаров разкриват малко познати моменти от Руско-турската война. Експозицията е взаимен проект  на посолството на Руската федерация у нас, Община Плевен и Регионалния военно-исторически музей. Публиката ще може да се допре до старинната техника в Панорамата „ Плевенска епопея “, а събитието е част от деянията, отдадени на 140 годишнината от Освобождението на България.  
Това са литографии от водещи европейски илюстровани седмичници, оповестени по време на войната или в първите години след войната, изясни в предаването " Преди всички " Ирена Петрова , началник на отдел в музея. Литографиите са намирали място в " Льо Монд ", в един от официозите на цяла Европа, освен на Англия - " Лондонски вести ", в списание " Телеграф ": 

Понеже печатарската техника не е стигнала до състояние да разгласява фотография, някой, който е снимал, изпраща фотография, различен по нея рисува ескиза, различен - гравюра. И това към този момент се тиражира. Това са вестници с огромен тираж. Английските вестници са се разпространявали в Северна Америка и в колониите. Френските вестници също са били доста известни. 

Едната от фотографиите демонстрира среща на княз Николай Николаевич в двореца Бейлербеи в Истанбул, а друга - отклоняване на съветски военнопленници към корабите след подписването на Сан-Стефанския мир.

Още за изложбата и нейната документална атмосфера слушайте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР