11-годишно момче, болно от левкемия не е било допуснато с

...
11-годишно момче, болно от левкемия не е било допуснато с
Коментари Харесай

Австрийски самолет не качи болно от рак българче

11-годишно момче, болно от левкемия не е било позволено с родителите си до полета София-Виена на Австрийските авиолинии в четвъртък сутринта, сигнализира във Facebook българската лекарка доктор Радина Денкова, която е станала очевидец на случая.

По думите й, след разправии в продължение на към 40 минути, екипажът е върнал фамилията, оповестява Дарик.

Детето страда от левкемия, която е рецидивирала. Болното момче е имало постоянно закупени билети за полета от София до Виена на 2 ноември и всички нужни формуляри са били попълнени авансово.

" Ако екипажът сметне, че полетът ще е рисков за някой от пасажерите, в тази ситуация за това дете, то те би трябвало да откажат транспорт ", съобщи за Дарик представителят на Австрийските авиолини Сандра Бийлич и посочи, че това се прави в интереса на пасажера.

Сандра Вийлич не разяснява информацията, че детето е върнато поради липса на съпътстващ доктор. Тя добави, че компанията има намерение да се свърже със фамилията, с цел да изясни позицията си.

Авиокомпаниите дават отговор авансово дали ще качат болен пасажер, откакто са били изпратени нужните документи, посочи доктор Тинка Троева, някогашен шеф на Фонда за лекуване на деца.

" Потресена съм! Тази заран в полета за Виена трябваше да летят семейство с дете с детска церебрална парализа и по всяка възможност и онкологично заболяване, тъй като в резултат на химиотерапия то беше с опадала коса ", писа във Фейбук българската лекарка доктор Радина Денкова, която е станала очевидец по какъв начин екипажът на Австрийските авиолинии не позволява до полет 11-годишно болно от левкемия момче и фамилията му.

Детето е получило финансиране за лекуване и превоз в чужбина от Фонда, заяви Пенка Георгиева, която е член Обществения му съвет.

По думите й администрацията е изпълнила всички формалности по организирането на пътуването и лекуването, нужните форми за положението на детето са попълнени от лекари от ИСУЛ и изпратени на самолетната компания.

Процедурата за транспорт на болен човек стартира дълго преди дата на пътуването, изясни за „ Дарик “ доктор Тинка Троева, някогашен шеф на Фонда за лекуване на деца. Изпращат се подробни формуляри, а самолетната компания дава позитивен или негативен авансово, уточни тя.

" Тези документи се попълнят от лекарите и то от лекуващите лекари и като се изпратят в съответната самолетна компания следва да се получи противоположна връзка, противоположен отговор - качват ли детето или не го качват. Всяка самолетна компания си има медицински екип на най-високо ниво, които преглеждат всички тези формуляри и те вземат решение по отношение на риска, който поемат. Рискът се основава на болестта дали да качат това дете или не ", изясни доктор Троева.

Пред „ Дарик “ Пенка Георгиева от публичния съвет на фонда съобщи, че е разговаряла с майката на болното дете, която я е уверила, че сагата е приключила наред. Администрацията на фонда е провела доктор компаньон и превоз с кола за спешна помощ и детето към този момент се лекува сполучливо в болница в Германия. /Марица.бг
тагове австрийско аероплан болно българче
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР