11-годишният Хасан, който избяга сам от войната в Украйна, отново

...
11-годишният Хасан, който избяга сам от войната в Украйна, отново
Коментари Харесай

Детето, което избяга само от войната в Украйна, се събра със семейството си

11-годишният Хасан, който избяга самичък от войната в Украйна, още веднъж е със фамилията си, заяви словашката полиция в формалния си Facebook профил. След с напрежение пътешестване, майка му и баба му към този момент са при него в Словакия.

Историята му описват от словашката полиция. Това не беше първият път, когато фамилията на Хасан бяга от войната. Преди години се наложило да изоставен Сирия. Бащата не успяl, a Хасан и майка му се открили в родината ѝ - Украйна. Едва няколко години по-късно те още веднъж бягат.

Първо избягали трите сестри на Хасан – те отпътували до най-големия им брат в Братислава, където той учи. Задачата им била да ревизират дали 11-годишният Хасан може да стигне до Словакия. След това майка му го изпратила самичък. Тя нямало по какъв начин да отиде, защото бабата на Хасан е трудноподвижна.

Хасан прекара над един ден във влака. Само с торбичка и с номера на брат му, написан на ръката му. Така Хасан съумя да се събере със своите братя и сестри в Братислава, където стартират живота си от нулата. Историята за пътуването на дребния Хасан трогна света и стигна даже до американката Клоуи Кардашиян, пишат още от словашката полиция.

Заради опасността от съветски бомбардировки в последна сметка майката и бабата на Хасан вземат решение да опитат и те да избягат. Взимат със себе си и дребното си куче.

След доста с напрежение пътешестване с евакуационен трен те съумяват да избягат в понеделник. Асоциацията на християнските юношески общности и други хора, които не могат да бъдат посочени, помогнаха доста, пишат още от полицията.

И в този момент фамилията още веднъж е дружно. Най-големият брат е единствено на 20 години, само че към този момент е глава на фамилията. Той набира нужните документи, разрешителни, търси учебни заведения, квартири...

Семейството на Хасан още веднъж губи всичко, само че този път войната не лиши никого от тях. Те са дружно и това е най-важното, пишат още словенските служители на реда.

Това е вторият път, в който те би трябвало да стартират живота си отначало. Преди това са живели в Сирия, която трябвало да изоставен без бащата на Хасан.





Пред The Sun Юлия споделя за прекарванията си по време на евакуацията.

“Пътуването с влака беше мъчно, стотици бяха в една комбинация. Но успяхме да избягаме, а в този момент фамилията ни още веднъж е заедно”, споделя тя.

“Загубихме всичко, само че сме здрави”, добавя Юлия.

Властите в Словакия разкриват, че за благополучие никой от семейтвото не е умрял във войната.

Малкият Хасан споделя, че не мисли за бъдещето, а роднините му допълват, че момчето просто е щастливо да бъде в сигурност дружно с околните си.

Снимки: Facebook страница на словашката полиция
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР