11-годишният Александър Миланов от Пловдив е със Синдром на Даун

...
11-годишният Александър Миланов от Пловдив е със Синдром на Даун
Коментари Харесай

Как Българската Коледа помогна на 11-годишния Александър от Пловдив

11-годишният Александър Миланов от Пловдив е със Синдром на Даун и посещава учебно заведение дружно с връстниците си.

Момчето има съществени говорни усложнения, които изискват постоянна работа с логопед. За да може да посещава експертите, на Александър към този момент втора година оказва помощ акцията " Българската Коледа ".

Два пъти седмично след учебно заведение Александър и майка му посещават логопед. Момчето обича работата със експерта и се радва, че учи нови неща.

" Вижда се, че има прогрес. Хората, които го познават, към този момент стартират да го схващат, макар че той изрича не цялата думичка, а единствено сричка от нея. Започваме да се борим да изрича цяла дума, въпроси, фрази ", съобщи Весела Димитрова, майка на Александър.

" Страхотно дете е. Това, което ми прави усещане, е, че не се отхвърля елементарно, даже да му е мъчно, поставя всички старания да се оправи ", добави Ива Иванова, педагог-логопед.

Майката на Александър е негов персонален помощник и го съпровожда в учебно заведение.

" Той самият вижда, че е друг от другите. Пренебрегват се децата със специфични потребности, когато са в класната стая, просто им се дава нещо, с цел да стоят спокойно и безшумно и да не пречат и до такава степен ", добави Весела Димитрова, майка на Александър.

Затова родителите като Весела упорстват децата им да имат помощник-учител, който да ги поддържа в образователния развой. По закон обаче подобен се назначава, когато в класа има най-малко три деца със специфични потребности.

" Те би трябвало да избягат от мисълта, че не могат или не знаят нещо или че би трябвало да стоят някъде в ъгъла неможещи и незнаещи и да се уповаваме на правилото колкото толкоз. За мен е значимо тези деца да повярват в себе си ", сподели още Ива Иванова, педагог-логопед.

За задачата е необходим самостоятелен метод. И време. За да може смяната да се случи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР