11-годишната Никол, убита в асансьора на блок в Бургас, е

...
11-годишната Никол, убита в асансьора на блок в Бургас, е
Коментари Харесай

Убитата 11-годишна Никол имала 3000 контакта в социалната мрежа

11-годишната Никол, убита в асансьора на блок в Бургас, е имала близо 3000 контакта в обществената мрежа. Именно там тя се е срещнала и с 15-годишния Иван, арестуван за тежкото закононарушение, сподели в предаването „ Тази сутрин” по bTV Красимира Кателиева, представител на Окръжната прокуратура в Бургас.

Това може би е била първата среща онлайн посред им, което следва в допълнение да бъде открито, уточни Кателиева.

„ Двамата са комуникирали от известно време в обществената мрежа. Срещата им е била за да пушат наргиле, по тази причина са се отправили към този блок в „ Меден рудник”. Формален мотив за скарването посред им е къде тъкмо да се случи това”, сподели още представителят на прокуратурата.

Никол е убита с един удар с нож, нанесен в шията. Дълбочината на прободната рана е била няколко сантиметра, само че защото е наранена артерия, е настъпила кръвозагуба и гибел.

Доказателствата сочат, че убийството е съзнателно. „ Удар с нож във врата няма по какъв начин да бъде по непредпазливост”, означи Кателиева.

Взети са проби за опиати и са назначени експертизи, от заключенията ще стане ясно дали причинителят е бил под въздействието на наркотични субстанции.

Досега Иван няма престъпни прояви. Ако съдът го признае за отговорен, ще му бъде наложено наказване от 3 до 10 година затвор. Днес Окръжната прокуратура ще изиска за него непрекъсната мярка „ задържане под стража”.

„ В изключителни случаи законът позволява малолетните също да бъдат арестувани под стража и този случай е тъкмо такъв”, съобщи Кателиева. По думите й момчето не е от малцинствена група.

Кателиева насочи зов към децата и техните родители да бъдат деликатни при контактите си в интернет, изключително с непознати.

Психологът Милена Владкова предизвести родителите да са внимателни и бдителни.

„ Децата в една нежна възраст са извънредно податливи както на манипулиране, по този начин и на непознато въздействие, и достъпът им до виртуралното пространство укрепва още повече опцията да попаднат в обстановка, в която могат да бъдат директно наранени и следствията да са с противен край”, уточни тя.

Психологът посъветва родителите да са търпеливи и да оказват нужната поддръжка на децата си.

Ако да вземем за пример виждат, че детето е основало ключова дума за компютъра си, те би трябвало да извърнат внимание на този факт.

Бившият началник на отдел „ Убийства” в Министерство на вътрешните работи Ботьо Ботев означи, че работещите по случая служители на реда са се справили бързо и професионално. По думите му всяко закъснение и недооценка на обстановката в подобен миг води до затрудняване или неразкриване на закононарушението. Тук не са дадени благоприятни условия на причинителя да предприеме дейности за укриване или прикриване на улики на закононарушението, уточни той.

Ботев попита обаче къде е ролята на обществото като цяло. „ Какво бълват нашите средства за всеобща информация, какво бълва обществото? Не бълва ли насилието от доста източници, по какъв начин младите отреагират за това?”, съобщи той.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР