11 години след аварията в АЕЦ Фукушима“, Япония все още

...
11 години след аварията в АЕЦ Фукушима“, Япония все още
Коментари Харесай

11 години по-късно: Предизвикателствата пред Япония след аварията в АЕЦ „Фукушима“

11 години след повредата в АЕЦ „ Фукушима “, Япония към момента се пробва да се оправи с провокациите, свързани с водата. Тя се пречиства в особено оборудване и от нея се отстраняват съвсем всички радиоактивни субстанции, като се изключи трития. След това пречистената вода се съхранява в хиляди резервоари. Те обаче са достигнали оптималния си потенциал. Затова през идната година пречистената вода ще отиде в морето. Рибарите във Фукушима обаче се тормозят за репутацията на продуктите си.

 
Като риболовец във Фкушима съм срещу изпускането на радиоактивни материали на работното ни място. Това, което ни тормози, е отрицателната известност, която се основава. Обясненията, които получаваме от държавното управление през последните 10 години, не са подправени, тъй че оценяваме напъните им. А в случай че можем да приемем, че и техните научни пояснения не са били погрешни, ще поставим старания да продължим да ловуваме... като в същото време насърчаваме разбирането от страна на потребителите. Мисля, че по този начин можем да понижим вредите върху репутацията.
Тейцу Чейрман, риболовец

А управляващите настояват, че дозата тритий не е опасна.

 
Тритият е радиоактивен детайл, който не е толкоз рисков. Не съществуват разнообразни типове тритий. Характеристиките на трития, който ще бъде освободен във Фукушима, са сходни с характерностите на тези, които се отделят от атомните електроцентрали по света.
Жан-Кристоф Гариел, Институт за нуклеарна сигурност

През юни предходната година Англия анулира рестриктивните мерки за импорт на артикули от района. Правителството е предостатъчно. След години старания, това демонстрира, че доверието е възобновено.

 
Досега сме организирали към 700 срещи със заинтригуваните страни, в това число с представители на рибната индустрия. Разработихме съответни планове за битка с неприятната известност.
Юки Танабе, Служба за реакция при нуклеарни повреди

Япония е подхванала всички нужни защитни ограничения по отношение на изхвърлянето на пречистена вода и е поискала от Международната организация за атомна сила да следи интервенциите. Първите изливания би трябвало да се извършат през идната година. А страната прави всичко допустимо тази интервенция да бъде сполучлива и да отбрани жителите и околната среда. Нова стъпка във възобновяване на един район, който има вяра в бъдещето си.

 

Лоранс Александрович, Euronews, Фукушима
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР