11 г. затвор наложи Апелативен съд - Варна на пастира

...
11 г. затвор наложи Апелативен съд - Варна на пастира
Коментари Харесай

Нова присъда за убийство на пастир

11 година затвор наложи Апелативен съд - Варна на пастира Герчо Рангелов/48г./, че затрил с пердах и особена свирепост собствен другар и сътрудник. Това е трета присъда по проблема и с нея се анулира наказването от 5 година отнемане от независимост, наложено от Окръжния съд в Шумен.

Сега магистратите признават подсъдимия за отговорен в умишленото умъртвяване на различен мъж в шуменското село Зайчино ореше по изключително непосилен метод и с особена свирепост. Първоинстанционният съд го осъдил по-леко, тъй като приел, че убийството е осъществено в положение на мощно неспокойствие, провокирано от потърпевшия с принуждение и тежка засегнатост. Преди това различен състав на шуменския съд, през 2020 година, дал на посъдимия 17 година затвор.

Кървавата свада се разиграла на 24 юли 2018 година в покрайнините на селото, където Герчо и жертвата му Камен Игнатов-Чарли/73 г./ пасяли стадата си. Между двамата постоянно имало пререкания кой в коя мера да пасе овцете и къде да ги пои. Пиели и се карали. Във съдбовния ден след бира и ракия двамата се наругали и бързо стигнали до юмручна свада. Герчо нанесъл на по-възрастния конкурент удари с ръце, крайници и сопа по главата и тялото. Потрошил му 16 ребра, отмъкнал му една овца и го зарязал, само че по-късно овчарят бил открит умрял.

Настоящият правосъден състав е назначил сложна съдебно-психиатрична и психична експертиза. Вещите лица не одобряват, че по време на действието Герчо е бил в положение на физиологичен афект. Той от своя страна пък е безапелационен, че във въпросния ден не е виждал и докосвал потърпевшия. Според юриста му, авторството на убийството не е потвърдено, а  единствените данни за съпричастност се съдържат в признания по досъдебното произвеждане, които били изтръгнати със мощ. Съдебният акт на Апелативен съд не е финален и предстои на обжалване и митинг пред Върховен касационен съд.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР