11 февруари е обявен за Европейски ден на единния европейски

...
11 февруари е обявен за Европейски ден на единния европейски
Коментари Харесай

Европейския ден на 112, вече ни локализират автоматично при обаждане

11 февруари е разгласен за Европейски ден на единния европейски номер за незабавни повиквания – 112 със взаимна тристранна декларация на Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета от 2009 година и се празнува публично в страните членки от общността.

112 е общ европейски телефонен номер за незабавни повиквания, който може да се набира гратис от всеки стационарен или мобилен телефон.

Не е нужно набирането на код на обитаемото място за връзка с локалните служби за Спешна помощ – полиция, незабавна здравна помощ, пожарна и избавителни служби.

ДНС 112-МВР сполучливо осъществя плана за внедряване на разширена мобилна локализация (Advanced Mobile Localization - AML) в Национална система 112 на територията на Република България.

AML е безвъзмездна услуга, налична за смарт телефони, която автоматизирано изпраща точното местонахождение до службите за незабавно реагиране всякога, когато жител се свърже с 112. AML локализацията се извлича благодарение на сигнали за местонахождение от клетъчни кули, GPS, wifi и датчици на телефона.

Проектът е доста значим за активността на Народно събрание 112, повишение функционалностите на системата и съблюдаване законовите отговорности за обезпечаване на непрестанен и първокласен достъп до телефон 112 за отбрана живота, здравето, сигурността и имуществото на жителите.

AML - безвъзмездна услуга, налична за смарт телефони:

“Тази услуга добавя съществуващата досега локализация на телефон 112, основана на клетките на мобилните оператори, която беше до няколко стотин метра в градовете и десетки километра отвън тях.

Основната изгода на АМL e, че локализацията към този момент става от 5 до 50 метра според от това къде е получена информацията – дали от GPS на телефон или от мобилните кафези. “

В множеството страни непозволеното потребление на номер 112 предстои на наказателна отговорност, както и другите номера за незабавни повиквания.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР