11 дни неистови усилия е коствало на италианката Силвия Бертулети

...
11 дни неистови усилия е коствало на италианката Силвия Бертулети
Коментари Харесай

Десетки хора умират у дома без тестове за коронавирус

11 дни неистови старания е коствало на италианката Силвия Бертулети да убеди лекари да посетят 78-годишния й татко Алесандро, който е страдал от висока температура, кашлица и тресчица. Когато на 18 март дежурният доктор отива до къщата му покрай Бергамо, в епицентъра на коронавирусната зараза в Северна Италия, към този момент е прекомерно късно, оповестява БГНЕС.
Мъжът е бил лекуван по телефона с леко болкоуспокояващо и широкоспектърен антибиотик. Никоя болница не желае да одобри мъжа с грипоподобни признаци.
„ Баща ми беше оставен да почине самичък, у дома, без помощ. Просто бяхме изоставени. Никой не заслужава сходен край”, сподели 48-годишната му щерка.
Интервютата на Ройтерс със фамилии, лекари и медицински сестри в най-пострадалия район Ломбардия в Италия демонстрират, че обстановката на Бертулети не е еднократен случай, а процедура. Десетки хора умират вкъщи без проби за ковид. На процедура те по този начин и не стигат до проби, тъй като „ лечението” им се организира по телефона, а стотици хора са умряли по домовете си без да влязат в формалната статистика на умряли от коронавирусната зараза.
Според последни данни единствено в провинция Бергамо случаите на умряли от COVID-19 са 2060, само че по неофициални данни броят на починалите е най-малко двоен, защото статистиката не регистрира умрелите по домовете.
Според италианските здравни управляващи съсредоточени в избавяне на тежкоболните, лекарите не са имали опция да вършат домашни визити, а неналичието на първична здравна помощ е също толкоз съдбовна.
„ Това, което докара до тази обстановка, е, че доста фамилни лекари не посещаваха пациентите си в продължение на седмици “, споделя Рикардо Мунда, доктор, който работи с пациенти в два града - Селвино и Нембро, наоколо до Бергамо. Той останал самичък, откакто сътрудника му също се заразил с ковид.
По думите му доста смъртни случаи е могло да бъдат избегнати в случай че хората по домовете си са могли да получат навременна незабавна помощ, само че лекарите са изнемогвали, не са имали задоволително маски и костюми, както и са били изтощени от неспешни повиквани за домашни визити.
Говорител на държавната здравна организация за битка с ковид оповестява, че 142 лекари в региона на Бергамо са били заболели или в карантина.
В близкия Милано смъртността по домовете и в центровете за настаняване на възрастни хора се е удвоила през втората половина на март.
Официалният брой на смъртните случаи в Италия доближи 15 362, съвсем една трета от общия брой в международен мащаб. Заради смъртността по домовете, обаче, се смята, че случаите са най-малко двойно повече.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР