11 часа продължи импровизираният митинг в Кемерово вчера след чудовищния

...
11 часа продължи импровизираният митинг в Кемерово вчера след чудовищния
Коментари Харесай

Русия след Кемерово: Властта и гражданите скърбят поотделно

11 часа продължи спонтанният протест в Кемерово през вчерашния ден след чудовищния пожар, умъртвил десетки деца и възрастни, съобщи Би Би Си. Той стартира сутринта, малко след идването на президента Путин на мястото на нещастието.

Митинги в памет на жертвите имаше в доста съветски градове и доста от акциите прераснаха в политически митинг. На доста места хората направиха спонтанни мемориали с цветя, играчки и свещи.

В Москва митингите бяха два. Единият бе проведен на Пушкинския площад от инициативна група във Фейсбук и подсилен от опозиционния водач Алексей Навални. Кметството разгласи по-късно различен на Манежния площад, на който обаче пристигнаха малко хора. Множеството на опозиционния изиска оставките на губернатора на Кемеровската област Аман Тулеев и на президента Владимир Путин, предава съветската редакция на Би Би Си.

Омбудсманката Татяна Москалкова упрекна „ несистемната съпротива “, че се стреми да натрупа „ политически капиталец “ от нещастието и да устрои „ празник на непослушанието “.  

Привечер на площада за кметския протест бяха сложени металдетектори, появиха се спецчастите на ОМОН, уредниците пуснаха мощно траурна музика, доброволци раздаваха цветя и плюшени играчки, които да бъдат поставяни на мемориала. На този протест се появиха кметът Сергей Собянин и сенаторът Валентина Петренко. Сбирката обаче завърши за 40 минути и към 18,00 ч. площадът се опразни. В 19,00 часа стартира гражданският протест.

На него хората носеха сами цветя и играчки за мемориала в памет на жертвите. Час след началото продължаваха да прииждат.

Акцията бе оповестена като безмълвна и неполитическа, само че мнозина не скриваха отношението си към управляващите. „ Мисля, че цялата тази история е резултат от политиката, която се води в нашата страна “, споделя московчанин пред Би Би Си.

По данни на съветското вътрешно министерство в този протест са взели участие към 12 000 души.

И в Санкт Петербург митингите бяха два – един проведен от управляващите, и един жители, който бе подсилен от Навални. И там на „ формалната “ акция имаше проведени доброволци за разпределяне на свещи и карамфили. На гражданския протест на Марсово поле бяха издигнати плакати с надписи „ Корупцията убива децата “, „ Колко са жертвите? “, само че и „ Интересно, до момента в който избира сред своята оставка и оставката на Тулеев, къде ще отиде на отмора Путин? “.

В Новосибирск бе проведен спонтанен мемориал, на който стотици фамилии дружно с децата дойдоха едновременно, с цел да оставят цветя и играчки и запалени свещи.

Днес е ден за народен печал. Пак през днешния ден в Кемерово ще бъдат първите погребения на жертвите, които към този момент са разпознати.

Министерството на изключителните обстановки заяви, че окончателният брой на починалите при пожара е 64-ма души.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР