11 600 души ще отговарят за връщането на 21 000

...
11 600 души ще отговарят за връщането на 21 000
Коментари Харесай

11 600 души ще отговарят за връщането на 21 000 деца в класните стаи

11 600 души ще дават отговор за връщането на 21 000 деца в учебна възраст в класните стаи. За акцията са основани 1103 екипа, които от 1 септември стартират да обикалят всички родители. Внушителните данни заяви през вчерашния ден в Асеновград зам.-министърът на образованието Деница Сачева. Представители на кабинета отпред с вицепремиера Валери Симеонов, както и омбудсманът Мая Манолова, бяха в града, с цел да разискват етническата интеграция. В битката по задържане на децата в клас ще оказват помощ и камерите в учебните заведения, които ще наблюдават дали фактически те влизат в час, написа в. Сега.
Голямата акция за връщането на децата в учебно заведение беше оповестена през май. В екипите влизат експерти от разнообразни ведомства - министерство на образованието, на обществената политика, учители, специалисти от районните ръководства по образованието, учители, обществени служащи, посредници, та даже и служители на реда за почит. Просветният министър Красимир Вълчев даде обещание поддръжка на всички институции и съобщи, че в случай че специалистите не намерят обещано дете на адреса му, би трябвало да го търсят из цялата страна.
" Всеки седми възпитаник сред 15 и 18 година не посещава учебно заведение. 21 146 деца са отпаднали от просветителната система за образователната 2015/2016 година България е на трето място в Европейски Съюз по младежи, които не учат, не работят или не се образоват в нищо - техният брой е 170 000. 64% от тях живеят в дребни градове и села ", очерта плачевната картина Мая Манолова. Зам.-министър Деница Сачева пък напомни, че по-голяма част от 21 хиляди отпаднали от учебно заведение деца са роми и уточни, че сега се приготвят методически инструкции за екипите, които ще връщат децата в клас, както и портал с информация, включваща база данни и вероятни решения за всеки обособен проблем.
Проверките на екипите по приобщаване на децата ще траят два месеца, като стартират от Пловдивска област, стана ясно на вчерашния конгрес. Системата за видеонаблюдение, основана поради матурите, ще бъде употребена и целогодишно за следене на посещаемостта. Така в битката по задържането на децата в клас ще се включат близо 4000 камери. Друга мярка, която следва да бъде нормативно регламентирана, е учителите да могат да оферират обществените помощи да са в натура, в случай че видят, че детето няма обувки или му липсват образователни пособия. Родители, които попречват децата си да посещават учебно заведение, ще бъдат наказвани по закон като за престъпно закононарушение, сподели още Сачева, въпреки че не стана ясно какво има поради.
Все още няма цялостна изясненост и по какъв начин тъкмо ще бъде заплатена работата на спецекипите по връщането на децата. Наскоро МОН предложи промени в своя разпоредба, с цел да може от 1 септември да има повече пари за спомагателни хонорари на педагозите при реализирани резултати. Отделно от това в проекта за учене през целия живот за т.г. бяха заложени 50 хиляди лева за система за ранно предизвестие за риск от отпадане от учебно заведение, която ще бъде внедрена в нови 11 общини от Северозападния и Югоизточния район. Преди седмици МОН даде и 2.8 млн. лева на детски градини и учебни заведения за спомагателни уроци, като със средствата ще бъдат подкрепяни деца, които не владеят български език в предучилищна възраст, както и възпитаници с пропуски в материала. Парите са от прекъснати, спрени или понижени месечни помощи заради насъбрани отсъствия по неуважителни аргументи от септември 2016 до април 2017 година
" Моето схващане като омбудсман е, че учебното обучение може да бъде наложително единствено когато е гратис. Това значи, че би следвало да бъде обезпечено финансиране за обсега на 4-годишните деца в предучилищни форми. Издръжката на едно дете в предучилищна възраст е в границите на 280 лева годишно, което значи 18-19 млн. лева от МОН, с цел да стане тази форма безвъзмездна ", пресметна Манолова. По думите й образованието е единственият късмет за излизане от гетото, както и за намиране на работа. Зам. просветният министър Деница Сачева също разяснява, че таксите на детските градини за пет-шестгодишните ще бъдат понижени до най-малко, безусловно до цената на храната. " Идеята е те въобще да отпаднат, само че още е рано за това ", сподели Сачева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР