11 000 линейни метра минерализовани ивици и 27 000 метра

...
11 000 линейни метра минерализовани ивици и 27 000 метра
Коментари Харесай

Горски подновиха преградите срещу пожари

11 000 линейни метра минерализовани линии и 27 000 метра лесокултурни загради са възобновени или построени отначало в ДГС-Смядово преди началото на пожароопасния сезон. Това заяви шефът на териториалното отделение инж. Сава Савов.

Минерализованите линии са изкуствено основани незалесени терени, които механично са почистени до минерален почвен пласт. Широки са 3-5 метра. Лесокултурните загради са просеки до 6 метра и през тях свободно минават колите на пожарната.

През 2014 и 2015 година на територията на стопанството имаше два пожара, вторият по-голям със обилни вреди. Взето бе решение за спомагателни ограничения за справяне с огнените стихии, като се разшириха линиите и се построиха на нови места. “Това оказва помощ по-лесно да се локализира огънят при пораждане на пожар в горите и да се лимитират щетите”, изясни инж. Савов.

Превантивните ограничения, които са взети в стопанството се оказват извънредно ефикасни. През 2016 и 2017 година в ДГС-Смядово пожари не е имало.

“Решили сме и тази година да не допуснем огън в горите. Още с първите горещи дни започнаха дежурствата, като в базата ни в местността “Цонкова барака” непрекъснато има наши чиновници, които наблюдават ситуацията. Подменили сме всички противопожарни табла на територията на стопанството и те разполагат с нужната техника”, изясни инж. Савов.

Той сподели още, че горските работят взаимно с огнеборците от региона, със чиновниците на общината и доброволното формирование в Смядово.

Отново подсещаме на хората, че през лятото не би трябвало да палят стърнища, тъй като огънят се разраства бързо и обгръща огромни територии. “Ако жителите видят, че стърнища или горски територии са обхванати от пламъци, то дано незабавно да подадат сигнал на телефон 112, с цел да можем да реагираме преди огънят да се е обхванал огромни площи”, прикани инж. Савов.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР