109 души, пуснати под домашен арест, носят проследяващо устройство на

...
109 души, пуснати под домашен арест, носят проследяващо устройство на
Коментари Харесай

Гривната на прокурорския син може да е обица на ухото на правосъдието

109 души, пуснати под домакински арест, носят проследяващо устройство на глезена

Скандалът с Васил Михайлов, синът на пернишкия прокурор, който наруши домашния си арест, носейки специфична проследяваща гривна, позатихна, покрит от идващите кавги в страната. Все още Министерството на правораздаването не е огласило резултатите от инспекцията, която стартира във връзка със случая. Дотук е ясно, че един път сигналът от гривната на Михайлов е изгубен за 40 минути. Затова разумно от този частен случай пораждат въпроси въобще какъв брой може да се разчита на проследяващите гривни. Или пък проблемите са в хората, които ги управляват. В последна сметка Михайлов бе върнат в ареста от съда с аргумента, че се е отклонил от домашния си арест. Но дали това щеше да се случи и щяхме ли въобще да знаем за проблема, в случай че Михайлов не се беше похвалил за това пред bTV? Ще забележим дали казусът с тази гривна ще бъде обица на ухото на институциите, написа Петя Петрова в коментар за вестник.

Системата в България се употребява за следене на арестувани обвинени, които са с мярка за неотклонение домакински арест, както и на наказани на пробация и отнемане от независимост, които изтърпяват наказването в затворнически общежития от открит вид и поставят труд на неохраняеми външни работни обекти. Електронното наблюдаване обаче е единствено опция, а не се прави наложително.

Властите разполагат с 200 устройства за радиочестотно и 50 устройства за сателитно наблюдаване. Нейното внедряване коства 1 341 572 лева, изхарчени с социална поръчка през 2018 година Системата е част от ресора на Главна дирекция " Изпълнение на наказванията " на Министерството на правораздаването. Изграден е и надзорен център, в който се записват сигналите за нарушаване на електронното наблюдаване. От центъра по електронен път уведомяват способените органи за получен сигнал за нарушаване. В момента от наличните общо 250 устройства за електронно наблюдаване се употребяват 132, обясниха от правосъдното министерство пред " Сега ".

Най-много са поставените под електронно наблюдаване хора под домакински арест. Те носят 109 от тези 132 гривни, употребявани сега.

С гривни в някакъв интервал са били Димитър Желязков - Митьо Очите, Ветко и Маринела Арабаджиеви, Йоан Матев, упрекнат за убийството в Борисовата градина. С гривна от ареста излезе и Кристиан Николов, който е обвиняем за злополуката, при която почина журналистът Милен Цветков.

И въпреки всичко броят на хората, по отношение на които понастоящем се ползва електронното наблюдаване, е пренебрежим на фона на общия брой на лишените от независимост и на арестуваните в очакване на присъда, който към октомври т.г. е общо 6496.

Електронното наблюдаване е регламентирано в Закона за осъществяване на наказванията и задържането под стража. Има и взаимна директива на министъра на правораздаването и министъра на вътрешните работи. В нея е посочено, че за електронното наблюдаване на хората под домакински арест дават отговор пробационната работа и съответното районно ръководство на Министерство на вътрешните работи. До слагането на самото устройство за осъществяването на мярката наблюдават само чиновниците на Министерство на вътрешните работи.

При приемане на сигнал за нарушаване той се записва в контролния център и неотложно се предава по електронен адрес и по телефона на пробационните чиновници и на Министерство на вътрешните работи.

Проверката на сигнала се прави до 3 часа след неговото вписване. ОТ Министерство на правосъдието изясняват, че когато хора под домакински арест носят гривните, това дава незабавна информация за спазването на мярката и подкрепя полицията при контрола. " Електронното наблюдаване способства за стабилизиране на правонарушителите, окуражава у тях самодисциплина и основаване на нови привички, които да насърчат закономерен метод на живот ", пишат още от министерството. И допълват, че за наказаните, които излизат предварително от пандиза с гривна, " този способ подкрепя прехода им от една изцяло следена среда към живот на независимост, като дава опция за нескончаем надзор върху тях ". Оказва се, че гривните са улеснили Министерство на правосъдието и в пандемията и спазването на антиковид ограниченията, тъй като " в изискванията на обществена изолираност контролът посредством електронно наблюдаване минимализира директните контакти с правонарушителите ".

Въпреки опасенията, подбудени от случая с Васил Михайлов, доверието на експертите във връзка с електронното ръководство остава. Експертът по осведомителна сигурност Борис Гончаров съобщи пред bTV: " Няма подозрение във връзка с технологията, че е надеждна. Дали може да бъде преодоляна, не че е напълно невероятно, само че на практика мъчно осъществимо ". Той сподели още, че има някои кътчета в къщите - да вземем за пример във ваната или в мазето, където има повече трудности пред радиочестотата, блокира се и това основава тревога за нарушаване, само че те са несъществени и при положение на индикация за нарушаване криптираната информация незабавно стига до командния център. Бившият правосъден министър Николай Проданов изясни, че всяко едно спиране се отразява в контролната система и чиновниците на ГДИН би трябвало да реагират незабавно.

" Вие можете да срежете гривната с ножица В момента, в който сложите фолио върху гривната, тя ще даде сигнал, че няма наличие на обекта, той ще даде сигнал за нарушаване, че има проблем на обекта. Това ще създаде тревога за вмешателство ", сподели Гончаров.

Проданов пък описа, че е имало случаи арестувани под домакински арест да опитат да излъжат електронното наблюдаване, да извадят гривните от строя и да избягат. " Един беше тръгнал към гръцката граница, само че нашите чиновници реагираха доста бързо и полицията го задържа ", уточни той.

" В хладилника е най-драстичният случай, човек си е поставил крайници в камерата, тъй като решил, че там има изолираност, в кофа с лед, във вана, станиол, фолио. Имаше случай - някакъв извършител си беше срязал гривната и я поставил на кучето и беше обвинил кучето, че му я е отхапало и единствено си я поставило ", споделя Гончаров.

Излиза обаче, че магистратите не са единомислещи съдът ли би трябвало да подреди носенето на гривна, или това е в пълномощията на ГДИН.

Преди близо 2 години, когато изчезна пуснатият под домакински арест търсен от Съединени американски щати сърбин Жарко Момчилович, Софийският апелативен съд подлага на критика Софийския градски съд не за това, че пусна Момчилович поради влошеното му здраве, а че не е определил това да стане с гривна. Адвокати и съдии, с които " Сега " разговоря обаче, бяха безапелационни, че въобще не е работа на съда да дефинира кой да носи гривна, защото това е част от самото осъществяване на мярката за неотклонение, и то е във властта на ГДИН. " Електронното наблюдаване на лица с мярка за неотклонение домакински арест се ползва със заповед на началника на регионалната работа " Изпълнение на наказванията ". Заповедта се издава в тридневен период от приемане на правосъдния акт, за което се уведомява началникът на районното ръководство на Министерство на вътрешните работи по местоживеене на лицето ", гласи законът.

Съдии описаха пред " Сега " и за случай прокуратурата да стачкува против определение на съда за стартирането на търсен с европейска заповед за арест под домакински арест, тъй като първата инстанция не е показала категорично, че той би трябвало да върви с гривна. И горната инстанция подрежда слагането на гривна.

Други магистрати обаче са безапелационни, че съдът би трябвало да се произнесе дали някой да е с гривна, защото става дума за интервенция, която лимитира права. А в такива случаи постоянно се дължи изговаряне на съда. Техни сътрудници обаче считат, че даже съдът да не подреди гривна, началникът на локалното поделение на ГДИН може да я постави.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР