108 млн. лева е дългът на Община Пловдив към 1

...
108 млн. лева е дългът на Община Пловдив към 1
Коментари Харесай

Дълговете на Община Пловдив са 108 млн. лева, кметът няма да тегли нови заеми

108 млн. лв. е дългът на Община Пловдив към 1 януари 2024 година. Това излиза наяве от доклада към бюджетната прогноза за идващите три година на Община Пловдив. Рекордният дълг  е поради множеството заеми, които предходния кмет Здравко Димитров тегли през последните 4 години. Това включва 40-те млн. лв. за инфраструктурни обекти, 30 млн. лв. за съфинансиране за Водния цикъл и близо 24 млн. лв. за двата стадиона.
Прочетете още
Не по-розово е положението и на поетите задължения за разноски към средногодишния размер на разноските – 43% при оптимално възможни от 50%. През предходната година Община Пловдив мина през 50-те %, като имаше заплаха тя да попадне в графата за общини във финансово усложнение.

Видимо от бюджетната планирана кметът Костадин Димитров и неговото вице по финанси Женя Петкова, ще стягат коланите до края на мандата.  В документа ясно е записано, че Община Пловдив не има намерение да тегли дълготраен общински дълг в идващите 3 години.

Още в края на 2024 година дългът би трябвало да падне до 105 млн. лв., а през 2025-а до 96 млн. лв.. В края на мандата отговорностите на Община Пловдив би трябвало да са 76 млн. лв..

В същото време се чакат приходите до края на мандата да са към 230 млн. лв. годишно., през 2023-а още веднъж бяха заложени толкоз, само че в хазната влязоха едвам 174 млн. лв..

На последната сесия Димитров съобщи, че не се планува повдигането на такси и налози. Това значи, че градските управляващи би трябвало да вдигнат събираемостта, която съществено изостава.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР