108 микро и малки фирми от област Видин са сключили

...
108 микро и малки фирми от област Видин са сключили
Коментари Харесай

Подпомагат 108 малки фирми от Видинско за преодоляване на последиците от COVID-19

108 микро и дребни компании от област Видин са сключили контракти по процедурата за безплатна помощ за превъзмогване на последствията от ковид, научи организация BulNews.
Общата стойност на безвъзмездната помощ по процедура "Подкрепа на микро и дребни предприятия за превъзмогване на последствията от пандемията COVID- 19 ", на Оперативната стратегия "Иновации и конкурентоспособност ", възлиза на 868 233.09 лв.. Половината от компаниите са получили оптималната или близка до оптималната поддръжка за план - 10 000 лв..
Сред бенефициентите на поддръжката от Европейски Съюз и националния бюджет на Република България са печатница, строителна борса, стоматологични практики, медицински център, индустриално дружество, счетоводна адвокатска фирма, медия, автокъщи, хотел, туристическа организация, магазини, строителни компании, автошкола, транспортни компании. От всички компании с утвърдени планове по COVID-процедурата, единствено три са с предходен опит в кандидатстването и финансирането от европейски планове. Повечето от финансираните микро и дребни компании са от Видин, дребна част от компаниите са софийски - с регистрация на клон/представителство в крайдунавския град. Подкрепени са и микро и дребни предприятия от Белоградчик, Кула и селата Дреновец, Брегово, Търговище и Стакевци.
Екипът на Областен информативен център-Видин (ОИЦ-Видин) спомага на над 30 локални микро и дребни компании при кандидатстването по процедурата за безплатна помощ за превъзмогване на последствията от ковид. В рамките на нормативно уредените си пълномощия, чиновниците на центъра поддържаха с информация и логистика на място, по телефона или посредством онлайн-консултация евентуалните бенефициенти от област Видин.
Подкрепата за превъзмогване на последствията от ковид продължава и сега. Активна за кандидатстване до 20 октомври, в това число, е процедурата "Подкрепа на предприятия, регистрирани по Закона за туризма като туроператор или туристически сътрудник, за превъзмогване на икономическите последици от пандемията COVID-19 ". Предстои отварянето на процедура, ориентирана към по този начин наречените "малки огромни компании " - "Подкрепа за дребни предприятия с оборот над 500 000 лева за превъзмогване на икономическите последици от пандемията COVID-19 ". Очаква се банкет и по процедура "Адаптиране на активността на МСП в подтекста на COVID-19 ".
Същевременно Управляващият орган на ОПИК заяви на 9 октомври, че въз основа на признатото от Министерски съвет изменение на Националната тактика за поощряване на дребните и междинни предприятия 2014-2020 е готова заповед за изменение на Условията за кандидатстване по процедурата, като ще се планува опция за наново условие от претендентите за премахване на нередности във връзка с подадените от тях планови оферти.
Управляващият орган е подхванал нужните дейности за изменение на Условията за кандидатстване по процедурата за поддръжка на микро и дребни предприятия, въз основа на което ще бъде допустимо повторното условие на документи от страна на претендентите по процедурата. Ще бъде повишен и бюджетът на процедурата от 173 млн. лв. на 225 млн. лв. като спомагателните 52 млн. лв. са обезпечени по линия на антикризисните ограничения, изпълнявани от министерство на стопанската система в поддръжка на ликвидността на микро, дребни и междинни предприятия, потърпевши от изключителната обстановка и от епидемията от СOVID-19. Процедурата по наново преразглеждане на плановите оферти, за които все още е открито, че не дават отговор на Условията за кандидатстване по процедурата ще започва през м. октомври като уведомления за премахване на нередовности ще се изпращат само и единствено посредством профила на претендента в ИСУН 2020.
Екипът на ОИЦ-Видин ще оказва нужното подпомагане на претендентите по процедурата.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР