Страната ни окончателно е върнала на Гърция 190 570 противопехотни

...
Страната ни окончателно е върнала на Гърция 190 570 противопехотни
Коментари Харесай

4 години след трагедията в „Миджур”: Ето какво се случва с опасните мини, които стояха с години в завода

Страната ни окончателно е върнала на Гърция 190 570 противопехотни мини, които стояха години наред в завод „ Миджур” край видинското село Горни Лом, пише „ Конкурент “.

Мините са транспортирани със специализирана техника и охрана в продължение на 8 седмици. ГД " Национална полиция " е осигурила трасета и съпровод, като часовете бяха съобразени така, че да се минимизират допълнителни затруднения на трафика, потвърдиха новината от пресцентъра на МВР.

" След продължили четири години последователни координирани усилия на редица институции от изпълнителната власт и в сътрудничество с Република Гърция, българското правителство изпълни ангажиментите на страната по Конвенцията за забрана на противопехотните мини, като отговори и на високите обществени очаквания за разрешаване на този наболял за населението в региона въпрос ", пише в съобщението на вътрешното министерство.

Преди четири години 15 души загубиха живота си след взрив в цеха по утилизация в завода. Подсъдими за трагедията бяха тогавашният собственик на завода Валери Митков, чийто син също загина в адския взрив, Божидар Василев – бивш началник на отдел в Главна дирекция " Охранителна полиция ", Ивелина Бахчеванова – бивш секретар на междуведомствената комисия към Министерство на икономиката и Палма Иванова – отговорничка за безопасността на труда в завод " Миджур ".

На 19 юни тази година видинският окръжен съд обяви и четиримата за невиновни. Съдебното дирене продължи почти една година, а материалите по делото бяха 180. по време на процеса бяха разпитани над 210 свидетели и вещи лица.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР