Средно по 3017 лв. на човек са спестени за втора

...
Средно по 3017 лв. на човек са спестени за втора
Коментари Харесай

Разкриха много или малко сме спестили за втора пенсия

Средно по 3017 лв. на човек са спестени за втора пенсия в универсалните пенсионни фондове, сочат данните на Комисията за финансов надзор към края на септември. Средствата, натрупани в индивидуалните партиди на всеки осигурен се движат в широки граници и зависят от осигурителния му доход и трудовия стаж, пише " Труд ".

Хората, които сега излизат на трудовия пазар и започват първата си работа, имат по-малко натрупани средства за пенсия. Младежите на възраст 15-19 години имат в универсален пенсионен фонд средно по 127,64 лв., сочат данните на КФН.

Хората на възраст 55-59 години, които само след няколко годинище излязат в пенсия, имат натрупани по личните си сметки във фондовете по 3760,77 лв. Сумата е твърде малка за да осигури сериозни допълнителни средства към държавната пенсия. Затова много хора правят и доброволни вноски за старини.

В доброволен пенсионен фонд се осигуряват над 625 хил. души като на месец внасят средно по 102 лв. за старини, сочат данните на КФН. От хората, които се осигуряват доброволно, най-голям е броят на тези на възраст над 64 години – 101 хил. души.

Средната възраст на клиентите на доброволните фондове е 51,7 години, при положение че за осигурените в универсалните фондове е 40,4 години.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР