След множеството продължаващи телефонни измами, засягащи главно възрастни хора, МВР

...
След множеството продължаващи телефонни измами, засягащи главно възрастни хора, МВР
Коментари Харесай

МВР показа бая странни, но изключително важни СНИМКИ

След множеството продължаващи телефонни измами, засягащи главно възрастни хора, МВР намира все по-креативни начини за разяснителна кампания с цел да информира гражданите да не се поддават на измамните схеми.
Сега от Главна дирекция „ Национална полиция” за пореден път призоваха да не се доверяват на мними полицаи и разкриха най-подробно как най-често те биват измамени.

Най-успешната схема сред телефонните измами е „ оказване на съдействие на полицията “. В повечето случаи тя се прилага на възрастни хора, живеещи в големите градове, които в момента на получаване на първото обаждане са сами.
Сценариите могат да са различни, но измамниците ще направят всичко възможно да задържат жертвата на слушалката, после ще я стресират, ще я изолират и накрая ще я убедят, че те са единственото възможно решение и тя трябва да направи всичко, което ѝ кажат. Ситуацията може да бъде сравнена с филм, в който те са и „ лошият “ и „ добрият “, обясняват от МВР.
Всичко започва с едно обаждане от непознат. Възможно е от другата страна на слушалката човекът да се представи за служител на реда. В един от вариантите той ще предупреди, че ще последва обаждане от измамници, което се и случва. Започва нов разговор, тук може да говори друг човек, представящ се за роднина или доктор. Разговорът започва с това, че ваш роднина е пострадал, и че трябва да се осигурят пари, за да му се помогне – било да се излекува, да избегне проблеми със закона, вариантите са много. Обикновено на тези думи никой не реагира, но започват брутални заплахи, езикът се променя, става крайно циничен. Жертвата в този момент вече е силно стресирана. Следва нов разговор, той пак е със „ служител на реда “, който уж успокоява жертвата и в подходящия момент я убеждава, че хората, които са я стресирали, могат да бъдат заловени, но за тази цел трябва да се заложи капан с пари или ценности, които тя спешно трябва да осигури, ще последват обещания, че парите или ценностите ще бъдат върнати. „ Добрият “ герой от другата страна на слушалката ще даде и указания как да стане предаването на парите и ценностите. При всички мними гаранции, жертвата се е доверила, убедена, е че помага, вярва в „ добрата развръзка “ и изпълнява указанията. Разбира, че е измамена, едва часове по-късно, когато номерата, с които е говорила, изведнъж замлъкнат. Междувременно измамниците са изпратили мулетата да вземат парите и правят всичко възможно да унищожат следите си, свързващи ги с престъпната дейност.
За да се добие представа как реално се случва една измама, ето един реален случай:

Възрастна жена от голям областен град получава обаждане в късен сутрешен час на стационарния си телефон. Непознат мъжки глас се представил за началник на едно от районните управления в града.

Той обяснил, че трябва да се хванат четирима мъже от банда телефонни измамници, които били много опасни и моли жената да помогне като изцяло се съгласи с измамниците, за да може полицията да ги залови с доказателства, като обяснил, че поддържа връзка с прокурор и телевизия, която щяла да снима. По молба на представилия се за полицейски началник, жената му издиктувала мобилния си телефон, за да държи постоянно връзка с него.

Впоследствие на стационарния пост се обадил мъж, който поискал всичките пари на старицата, иначе щял да отиде в тях и да я убие.

По инструкция на мнимия полицай жената събрала и сложила наличните в дома си пари в плик и е трябвало да ги постави в хладилна чанта, защото тя не се засичала от уредите на измамниците, а после да ги изхвърли през балкона си. Пак по инструкция на мнимия служител на реда тя е трябвало да се скрие добре, защото щяло да има престрелка.

От полицията обръщат внимание, че това е само един частен случай, но сценариите и детайлите в него, като хладилна чанта, престрелка… могат да бъдат заменени с всичко. Никога не се доверявайте на обаждания от непознати, независимо за кого се представят, а започнат ли да ви заплашват и да ви убеждават да дадете пари, знайте, това е ТЕЛЕФОННА ИЗМАМА! Прекъснете връзката, идете при съседи, успокойте се, свържете се с близките си или идете в полицията!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР