След второто убождане от ваксината на „Пфайзер-Бионтех“ ген.-майор проф. д-р

...
След второто убождане от ваксината на „Пфайзер-Бионтех“ ген.-майор проф. д-р
Коментари Харесай

Ген. Мутафчийски: Няма да чуете лекар да подкрепя разхлабването на мерките

След второто убождане от ваксината на „ Пфайзер-Бионтех “ ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски  Венцислав Мутафчийски Венцислав Методиев Мутафчийски е български лекар, офицер, генерал-майор, професор. Роден е на 20 вече има протективна доза антитела – над 75%. Развил е и много добър клетъчен имунитет. Това разкри самият той, подчертавайки, че ваксината работи. Директорът на Военномедицинска академия (ВМА) и председател на Националния оперативен щаб бе сред първите ваксинирани срещу COVID-19.

„ Има още доста неизвестни и няма категоричен отговор дали аз мога да пренасям или не вируса. Но би трябвало, попадайки вирусът в носоглътката, организмът ми веднага да се задейства “, коментира той пред бТВ.

Проф. Мутафчийски настоя, че целта на всички ваксини е дори и да се заразиш да прекараш по-леко заболяването.

Относно ваксините председателят на НОЩ заяви, че най-много сме поръчали от “АстраЗенека “. Той каза, че тази ваксина се използва масово във Великобритания и оттам се черпи информация за характеристиките.

От думите на Мутафчийски стана ясно, че няма информация за резултатите на руската ваксина. Той посочи, че при нея се използва „ много хитър номер “, използвайки 2 човешки аденовируса.

Ген. Мутафчийски каза, че според производителите ваксините са ефективни срещу вариантите на коронавируса.

„ Колкото повече циркулира този вирус, толкова повече той се изменя. Затова се налага и ваксинацията “, отбеляза той.

Ген. Мутафчийски коментира и ограничителните мерки. Запитан дали трябва да се разреши отварянето на ресторантите и заведенията, той отговори:

„ Личното ми мнение е не. Когато настояхме за по-крути мерки, работехме с една скала, която е на „ Оксфорд “. Има и една Тексаска скала, която показва бизнесите с риск от заразяване. Баровете и нощните заведения са на върха на тази пирамида. Те са твърдо 9. Ресторантите имат риск от заразяване 7-8. Ресторантите с външна площ имат минимален риск – около 3 “, аргументира се специалистът.

„ Фитнесът е едно много опасно нещо и моето лично мнение не е за отваряне. Фитнесите по скалата са с опасност 6. Хипермаркетите са с опасност за 4 “, добави още Мутафчийски.

Новият вариант на коронавируса е в пъти по-заразен. У нас вече има 8 доказани проби на английския вариант.

„ Дори и несмъртоносни заболявания, когато доведат до изтощаване на здравната система, те вече стават смъртоносни. Те са много факторите. В момента има 2 пъти по-голяма заетост на леглата във Великобритания отколкото при първата вълна “, обясни Мутафчийски.

Той не отговори дали у нас се очаква трета вълна, но обясни, че данните от Великобритания са притеснителни. Мутафчийски посочи, че на Острова се смята, че 1,5 м. дистанция вече не е достатъчна, в затворено пространство не трябва да стоиш повече от 15 минути.

„ Нито един медик няма да чуете за разхлабване на мерките. Колкото повече критични места се пускат, толкова повече възможността за разпространение е по-голяма “, подчерта той.

Ген. Мутафчийски смята, че строгостта на мерките у нас е била около 65%. Само носенето на маски е около15% строгост на мерките. Ген. Мутафчийски подкрепя заповедта да се забранят шалове и шлемове, защото те не ни предпазват от вируса. Той обърна внимание, че маските FFP2 са най-добри и не е препоръчително да има клапа.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 18917  Протест през днешния ден: Защо едни бизнеси ще работят, а за други възбраната продължава Протест през днешния ден: Защо едни бизнеси ще работят, а за други възбраната продължава  Имунолог разкри най-голямата неточност на преболедувалите COVID-19 Имунолог разкри най-голямата неточност на преболедувалите COVID-19  Канада записва над четири хиляди нови случая на заразяване с ковид за едно денонощие Канада записва над четири хиляди нови случая на заразяване с ковид за едно денонощие
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР