Скъпи читатели на БЛИЦ, честита да ви е новата 2019

...
Скъпи читатели на БЛИЦ, честита да ви е новата 2019
Коментари Харесай

Честита новата 2019 година!

Скъпи читатели на БЛИЦ, честита да ви е новата 2019 година!

Желаем ви от здраве да се не отървете, както е казал народът. Също щастие, любов, късмет и много положителни промени през новата година.

Нека тя ви донесе радост и вдъхновение и със силата на новото начало да постигате нови и нови върхове.

Пожелаваме ви повече поводи за усмивки, по-дълги почивки и мечтани придобивки!

Нека през новата година да се постараем да бъдем по-добри и да направим България едно по-приятно място за живеене!

Четете ни редовно и през новата година, защото ще продължим да следим за вас всичко важно, любопитно и забавно!

В БЛИЦ, както и досега, ще научавате новините първи и ще четете най-актуалните, безрлистрастни и развлекателни материали.

Наздраве!

Какво се случва в БЛИЦ за ЧНГ ?!

Нека все пак да си припомним кои бяха едни от най-важните събития, случили се в България и по света, които вълнуваха дните ни през отминалата 2018 година:

- Черен петък през април на магистрала „ Тракия”
Фатален петък 13 през април – шестима души загинаха при катастрофа между автобус и автомобил на автомагистрала „ Тракия”, а 17 бяха сериозно ранени. Обвинена за катастрофата е 29-годишната Цвета Таскова.


Тя ще отговаря пред съда за смърт по непредпазливост на няколко лица, защото при изпреварване закачила автобуса и той спукал гума. Експертизата показа, че шофьорът на автобуса няма вина, защото овладяването му било невъзможно. Според обвинението при изпреварването Таскова не е осигурила достатъчно странично разстояние между автомобила си и пътническото возило.
- Автобусна катастрофа край Своге отне живота на 20 души
В края на август екскурзия на група пенсионери от Световрачене завърши с тежка катастрофа, жертвите са 20. Жестоката катастрофа се случи на остър завой и при силен дъжд. Трагедията беше последвана от протести заради отказа на властите да ремонтират отсечката, въпреки многократните настоявания на хората от района. А шофьорът на автобуса Григор Григоров получи безпрецедентна подкрепа. Шофьорът е с 40-годишен опит зад волана. Той оцеля, но заживя с вината. Трагедията насочи общественото недоволство не срещу Григоров, а към отговорните за пътя институции, неведнъж сигнализирани, че той е рисков. Последваха протести. Управляващите поеха отговорност с три министерски оставки – на министъра на транспорта Ивайло Московски, регионалния Николай Нанков и вътрешния Валинтен Радев. Техните места заеха Росен Желязков, Петя Аврамова и Младен Маринов. За разследващите засега единственият виновен остава шофьорът на автобуса.
​​​​​​
- Шесторното убийство в Нови Искър

Масовото убийство в Нови Искър от януари 2018 г. е едно престъпление без аналог в най-новата ни история. Шестима души бяха разстреляни – баща, син, доведена дъщеря, приятелят ѝ и баба ѝ бяха убити хладнокръвно с по няколко куршума. В кладенец на километри от къщата беше открита застреляна и майката. Заподозрян беше Росен Ангелов – 56-годишен, рецидивист, с присъди за блудство с малолетна и кражби. В хода на разследването стана ясно, че той е имал интимни взаимоотношения с намерената в последствие жена. Той беше издирван в продължение на четири дни, след което беше намерен мъртъв с куршум в главата. Благодарение на експертизите става ясно, че Росен Ангелов е сложил край на живота си само ден, след като е започнало неговото издирване. Според разследващите мотивът за убийствата е смесен – от една страна емоционален заради приключилата любовна връзка, а от друга – финансов, защото една от жертвите е отказала да помогне на Ангелов в обирите на къщи, в които е работила.

- Акция „ Олигарх”
2018 г. определено не беше добра и успешна година за няколко известни богати фамилии у нас. Арести, обвинения от прокуратурата и запори на банкови сметки и луксозни имоти ги споходиха през последните 12 месеца. Както казва народът, и богатите също плачат. Първи зад решетките попадна алкохолният бос Миню Стайков. Лоша година и за сина на Маринела и Ветко Арабаджиеви – Вълчо. От 11 септември той е в ареста, а родителите му се издирват от Интерпол. От френската Ривиера семейство Евгения и Николай Баневи внезапно се озоваха в следствения арест в столицата. Милиони, събрани в куфари, в кутии за обувки и швейцарски сметки. Укриване на данъци и изпиране на милиарди. За това говори прокуратурата в последните три месеца, повдигайки завесата на тайния финансов живот на Ветко и Маринела Арабаджиеви, Николай и Евгения Баневи и на бизнесмена Миню Стайков. Стайков е в ареста за данъчни престъпления и пране на пари. Синът му - Стайко все още се издирва. Не съвсем като във филма Наркос, на последното заседание за по-лека мярка за неотклонение, собственикът на „ Винпром Карнобат” се появи в инвалидна количка. Семейството Арабаджиеви, които според обвинението са във Франция, не изпълниха обещанията на адвоката си, че ще се върнат до дни в България. От същата дестинация, но с белезници, си дойдоха Евгения и Николай Баневи за съсипването на над 100 завода по време на приватизацията. Сумите на изпрани левове нараснаха до над 1 милиард. „ Отлично знаете, че когато дойдоха ГЕРБ на власт аз казах, че на власт идва една шайка разбойници. Нищо от това, което съм казал не ме опроверга. Чрез вас искам да се обърна и към българската общественост – тя би ли поискала веднага оставките на Цацаров и на Гешев, ако не открият 1 милиард по сметките в Швейцария?”, заяви пред камерите в съда бившият собственик на футболния „ Берое”. Отговорът какво ще се случи след знаковите арести предстои. В края на декември пък четири съдебни състава на Бургаския окръжен и Бургаския апелативен съд са потвърдили запора на обвиняемия бизнесмен Иво Прокопиев. Имане за 200 млн. лв. на разградския бос бе блокирано по искане на Комисия „ Антимафия “ (КПКОНПИ) заради недоказан произход, за които се твърди, че е от незаконна дейност.

- Белезници за Митьо Очите
Белезници щракнаха на ръцете на Димитър Желязков, по-известен като Митьо Очите. Но не в България, а в Турция, след като беше обявен за издирване от Интерпол. 2 години, след като беше прострелян в Слънчев бряг, Очите бе обвинен за лидер на група за рекет и наркоразпространение. Арестуваха го в луксозен хотел в Истанбул. В компанията на бившия депутат от ДПС Несрин Узун и общинския съветник от Бургас Бенчо Бенчев, който беше веднага изключен от редиците на БСП.

- Сагата „ Иванчева”
Арест и на кмет по обвинение в получаване на подкуп. Кметът на район „ Младост”. Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова твърдят, че са невинни и са станали жертва на инсценировка.


Сагата започна през април, когато службите арестуваха бившия кмет на „ Младост” за рекорден подкуп от 70 хиляди евро. Арестът продължи 6 часа – в центъра на София пред стотици минувачи, а върху асфалта се брояха белязани пари. Светна като коледна елха. Светнаха всички. И двете светят, посредникът свети, тоест пипали са маркираните банкноти с определено вещество”, каза зам.-главният прокурор Иван Гешев след задържането.

Поисканата сума всъщност е умопомрачителна, твърди изнудваният строителен предприемач – половин милион евро за четири обекта.

И Иванчева, и Петрова обаче контрират, че пари от Александър Ваклин не са искали никога.

„ Това твърдение на г-н Ваклин е отявлена лъжа”, категорична беше Иванчева. Процесът генерира цяла серия от скандали, свързани с конвоирането на арестантите, тоалетните в ареста и въобще условията, при които чакат решението на съда. След серия обжалвания съдът най-накрая ги освободи от ареста. А дни преди Коледа зад решетките беше върнат бившият кмет на Галиче Ценко Чоков, защото докато е под домашен арест, бе хванат да се забавлява в ресторант.
- Бягство от Централния софийски затвор като на кино
Бягство от централния софийски затвор като на кино. Дръзките действия на рецидивистите Владимир Пелов и Радослав Колев доказаха липсата на адекватна реакция на поне 10 надзиратели. На обяд, след час редовна обиколка, Владимир Пелов и Радослав Колев стигат до стаята за получаване на техника.


15 секунди са им необходими, за да прескочат стъклото. Оръжието се вижда ясно в ръцете на Пелов, който успява да събори на земята служителя на затвора.
Следват още 36 секунди, в които двамата излизат до Пост 1.

Не очакват, че ще се разминат с друг затворник, облечен с червена тениска.

Той хуква след Владимир Пелов и Радослав Колев. Хуква и чистачката. Безуспешно. Дотук като на кино. Последваха уволнения на шефове и 14 наказания. Седмици след бягството, Пелов загина при престрелка, а гневът на хората се засили, защото Колев още е в неизвестност.
- Символите на битката срещу насилието над жени
Имената на една жена и нейната дъщеричка, убити по жесток начин, се превърнаха в символ на битката срещу насилието над жени. В края на октомври Дарина Министерска беше простреляна смъртоносно от мъжа, с когото живеела на семейни начала. Викторио Александров отне живота и на едногодишната Никол. Дни преди това, телевизионната водеща Виктория Маринова е открита мъртва на крайбрежната алея в Русе, тя е убита докато прави сътрушния си крос. В първите часове след убийството последва оглушителен международен отзвук, заради появилата се информация, че нападението е свързано с професията на жертвата. Властите няколко дни издирваха убиеца – 21-годишният Северин Красимиров беше арестуван в Германия. Той призна, че е извършил убийството, защото е бил под въздействието на наркотици и алкохол.

- Годината започна със скандал около продажбата на ЧЕЗ
Годината започна със скандал около продажбата на най-голямото енерго в България - ЧЕЗ. Одобреният купувач се оказа малка компания, собственост на Гинка Върбакова – бизнес дама от Пазарджик. Сделката бе блокирана от антимонополната комисия. И ЧЕЗ преди дни обявиха, че започват преговори с втория класиран купувач индийската „ Индия Пауър”. Развръзката кой ще придобие енергото предстои догодина. Сагата започна през февруари. За активите в България чехите щяха да получат 340 млн. евро от „ Инерком”, компания създадена година по-рано. Енергийният министър Теменужка Петкова подаде оставка, след като се появи информация, че е близка с Гинка Върбакова, собственик на „ Инерком”. Първоначално премиерът я прие, а после я отхвърли. Създаде се напрежение кой всъщност ще финансира сделката и кой стои зад „ Инерком”. Държавата обяви, че ще опита да купи част от активите и ще си партнира с фирмата на Върбакова. Месец по-късно държавата загуби интерес. През юли Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани на „ Инерком” да купи ЧЕЗ. Така компанията на Гинка Върбакова е на път да загуби сделката и внесената гаранция от 5 млн. евро. А от Прага обявиха, че възнамеряват да започнат паралелни преговори с втория класиран кандидат – „ Индия пауър”.

- Когато Търговският регистър излезе в летен отпуск
За няколко седмици Търговският регистър блокира и постави на риск бизнеса в страната. От българската стопанска камара пресметнаха, че над 300 хиляди фирми са били с блокирана дейност. Управляващите побързаха да отрекат всякакви слухове, &
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР