Сингапур помага за изграждането на нов иновативен град в Китай,

...
Сингапур помага за изграждането на нов иновативен град в Китай,
Коментари Харесай

Сингапур строи Град на бъдещето в Китай

Сингапур помага за изграждането на нов иновативен град в Китай, пише CNBC. Предвижда се в него да живеят около 500 хиляди души.

Новото селище ще бъде издигнато на 45 минути път от Гуанджоу - третият по големина град в Китай. То се изгражда от съвместно предприятие на Комитета за развитие на Гуанджоу и сингапурската държавна компания Ascendas-Singbridge.

Съобщава се, че строителството е започнало преди пет години. В момента от града е изградена една част, в която живеят около 80 хил. работници. Планирано е завършеният град, наречен Градът на знанието на Гуанджоу, да заема площ от 50 квадратни мили (129,5 квадратни километра), което е приблизително сравнимо с размера на американския Питсбърг.

Властите на двете страни призовават учени и технически работници да се преместят на новото място с надеждата, че бъдещият град ще се превърне в място за развитие на науката и технологиите, както и в регионален икономически център.

Също така, китайското правителство възнамерява да предостави субсидии, безплатно офис пространство и правна помощ на новите жители, включително за последващ достъп до фондовата борса чрез процедурата IPO. Отбелязва се, че опитът на Сингапур в управлението на компактен град ще трябва да помогне за изпълнението на проекта.

Последният опит за изграждане на бъдещ технологичен град беше проектът Neom, обявен от саудитските власти през есента на 2017 година. Планираше се строителството да струва 500 милиарда долара и да бъде завършен до 2030 година. Също така се съобщаваше, че в бъдеще градът няма да действа със задължително шериатско право за Саудитска Арабия. Но в края на 2018 г., скоро след убийството на журналиста Джамал Шахуджи в саудитското консулство в Истанбул, престолонаследникът Мохамед бин Салман каза, че след случилото се много години занапред никой няма да инвестира в проекта.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР