Световните медии съобщават за щети по цели остров Закинтос, няма

...
Световните медии съобщават за щети по цели остров Закинтос, няма
Коментари Харесай

Последни новини от земетресението, ударило тази нощ Гърция, местни и туристи бягат панически от Закинтос

Световните медии съобщават за щети по цели остров Закинтос, няма информация за пострадали хора, предава гръцката редакция на CNN.

След силния трус, станал в 1:54 местно време са последвали повече от десет вторични труса, по-голямата част от които с магнитуд около 5, като сеизмичната активност в района продължава.



За щастие пораженията не са големи. Съобщава се за счупени стъкла и паднали комини и керемиди от покривите из целия остров, лодки на пристанището в Закинтос са били преместени поради опасения от цунами, като засега няма информация за такова.

Местните информационни агенции съобщават, че жителите на остров Закинтос и туристите все още са в паника и предпочитат да останат на улицата, притеснени, че трусовете могат отново да се повторят.

Някои от обитателите на острова са опитали да го напуснат и да се отправят към провинцията, тъй като има и съобщения, че може Закинтос да бъде ударен след земетресението и от мини-цунами.

Много туристи са напуснали хотелите си и се събират навън по улиците, където се чувстват в безопасност, по пътищата има задръствания, тъй като много от жителите и посетителите се опитват да се евакуират.

Досега, за щастие, според пожарната служба, няма информация за жертви или ранени.

След първоначално спиране на електричеството на острова се съобщава, че то е възстановено. Местните власти изчакват светлата част на деня, за да направят подробен оглед на щетите. Училищата на Закинтос ще бъдат затворени днес по нареждане на кмета Павлос Колокоцас. Има информация и за материални щети и на континенталната част на Гърция – на полуостров Пелопонес.

Както БЛИЦ съобщи, в момента на острова се намират и много българи, които разкриват в социалните медии за ужаса, който са преживели по време на земетресението.

Някои от тях споделят, че трусът е бил толкова силен, че са били изпочупени съовете в кухнята им. Други признават, че са излезли на улиците на острова от страх земетресението да не удари отново, този път по-силно.

Гърция се тресе от паника след силното земетресение, регистрирано тази нощ в Йонийско море. Обявена е опасност от цунами в Средиземномориeто, предават световните медии, като се позовават на Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Регистрирано е повишаване на нивото на морската вода с 20 сантиметра, като специалистите предупреждават, че по крайбрежието височината на приливната вълна може да е значително по-голяма.

Силното земетресение, което тази нощ удари Гърция, има последствия и в Италия, където е обявен оранжев код за тревога. Властите там са в пълна готовност, очаквайки цунами.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР