Световната здравна организация (СЗО) разглежда доклада, който настоява за нови

...
Световната здравна организация (СЗО) разглежда доклада, който настоява за нови
Коментари Харесай

СЗО разглежда доклада за нови препоръки за разпространението на COVID-19 във въздуха

Световната здравна организация (СЗО) разглежда доклада, който настоява за нови препоръки за разпространението на коронавируса, след като повече от 200 учени изложиха в писмо доказателства, че той се задържа в малки частици, съобщи Ройтерс.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 10148
Според СЗО SARS-CoV-2 - вирусът, който причинява COVID-19, се разпространява главно с малки капчици, изхвърлени от устата или носа на заразен човек при кихане или кашляне. Те бързо падат на земята. В отвореното писмо до организацията, публикувано вчера в сп. " Клинични инфекциозни болести ", 239 учени от 32 държави излагат доказателства, че вирусът се задържа във въздуха в малки частици, издишани от заразен човек.

Тъй като тези частици се задържат във въздуха и изминават по-дълго разстояние, учените призовават СЗО да актуализира препоръките си.

Учени: СЗО да признае, че коронавирусът се пренася по въздуха

" Знаем за статията и я преглеждаме с техническите експерти - пише говорителят на СЗО Тарик Ясаревик в имейл до Ройтерс.

Каква е честотата на разпространение на коронавируса с по-малките аерозоли в сравнение с по-големите капчици, не е ясно.

Промяна на оценката на СЗО за риска от предаване на вируса би се отразила на препоръката за дистанция от поне 1 м. Правителствата, които използват препоръките на СЗО, също би трябвало да променят мерките за предпазване от коронавируса.

Макар и СЗО да е казвала, че разглежда аерозолите като възможен път за предаване на коронавируса, експертите на организацията тепърва ще проверяват дали доказателствата са достатъчни за промяна на препоръките.

Д-р Майкъл Остерхолм, специалист по инфекциозни болести в университета на Минесота, заяви, че СЗО отдавна проявява нежелание да признае, че грипът се разпространява с аерозоли " въпреки убедителните данни ". Според него сегашният спор е част от стария дебат.

СЗО прекрати изпитанията на хидроксихлорохин и лопинавир срещу COVID-19

Проф. Бабак Джавид, специалист по инфекциозни болести в болниците към университета в Кеймбридж, каза, че разпространението на вируса по въздушен път е възможно, и дори вероятно, но няма данни колко продължително се задържа той във въздуха, след като заразен човек напусне мястото. Това би се отразило на предпазните мерки за здравните работници и за другите хора, например за проветряване на помещенията, инсталиране на въздушни филтри и оборудване за пречистване на въздуха с ултравиолетови лъчи.

Според насоките на СЗО за здравните работници от 29 юни, SARS-CoV-2 се разпространява главно по въздушно-капков път и от повърхности. Въздушното разпространение също е възможно при интубация и други процедури, генериращи аерозоли. Оттам и препоръката медицинските работници да носят по-сигурните маски N95 и защитни средства, а помещенията да се проветряват добре, допълва БТА.

Д-р Уилям Ханидж от Харвард изтъкна, че докладът дава разумни доводи, но е важно също каква е честотата на предаването на вируса по въздушен път. Ако тя не е голяма, елиминирането му няма да даде голяма разлика.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 10148  Продължава двуседмичната карантина за влизащи в България от Англия, Португалия и Швеция Продължава двуседмичната карантина за влизащи в България от Англия, Португалия и Швеция  Има оздравял пациент във Видин Има оздравял пациент във Видин  Ананиев откри най-модерния ЯМР у нас, щяло да има ескалация на болните от COVID-19

Ананиев откри най-модерния ЯМР у нас, щяло да има ескалация на болните от COVID-19
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР