Проучването на австралийски учени, че коронавирусът може да оцелее до

...
Проучването на австралийски учени, че коронавирусът може да оцелее до
Коментари Харесай

Учени: COVID-19 може да оцелее до 28 дни само в лабораторни условия

Проучването на австралийски учени, че коронавирусът може да оцелее до 28 дни върху повърхности, доказва нуждата от хигиена и дезинфекция. Изводите са от лабораторни изследвания, които обаче не пресъздават точно реалния живот и условия, казват експерти.

Проучването показва, че при 20 градуса вирусът, който причинява COVID-19, оцелява до 28 дни върху стъклото на мобилен телефон и банкнотите, например.

" За момента са описани само няколко случаи, за които се предполага, че това е механизма на заразяване, огромния брой са се заразили по респираторен път. От повърхностите трудно става заразяването, теоретически е възможно, но практически трудноосъществимо ", посочва пред БТВ доц. Любомира Гломб от Националния център по заразни и паразитни болести.

С увеличаване на температурата, устойчивостта на вируса намалява. При 40 градуса - оцелява до 2 дни върху стъкло и банкноти.

" Много трудно се имитират реални условия от живота в лаборатория, в това проучване всичко е в полза на вируса, в живота не е точно така ", коментира проф. Радостина Александрова от БАН.

Доц. Любомира Гломб отбелязва, че опитите, които са направени, са били на тъмно.

" 28 дни на тъмно практически са трудно постижими, слънцето все ще изгрее за тези 28 дни и естествено ще дезинфекцира ", посочва тя.

Според изводите от проучването вирусът е по-устойчив върху гладките повърхности. А при парите оцелява по-дълго при хартиените банкноти.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 13201  Испания готви нови ограничавания поради растеж на инфектираните с ковид Испания готви нови ограничавания поради растеж на инфектираните с ковид  Д-р Николай Брънзалов: 100 млн. лв. може да излезе сметката за тестването на популацията Д-р Николай Брънзалов: 100 млн. лв. може да излезе сметката за тестването на популацията  Психиатър: Ако се поддадем на суматохата, се излагаме на риск Психиатър: Ако се поддадем на суматохата, се излагаме на риск
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР