При обявена опасност от лавини трябва да се спре лифтът,

...
При обявена опасност от лавини трябва да се спре лифтът,
Коментари Харесай

Оцелял след лавина разказа от първо лице за ужаса, който е преживял

При обявена опасност от лавини трябва да се спре лифтът, за да се ограничи достъпът на скиори и сноубордисти до екстремно спускане, а след отминаване на опасността отново да се пусне. За този вариант за предотвратяване на инциденти по зимните курорти, разказа пред Дарик Бранимир Ламбиев, председател на Съюза на българските скиори и сноубордисти.

По думите му това е практика в швейцарските и австрийските курорти. Във връзка с днешния инцидент в Пирин, при който двама сноубордисти загинаха от лавина по време на екстремно спускане, Ламбиев обясни, че рисковото каране привлича хората и не е достатъчно слагането на въжета и надпис " Лавинна опасност ".

Скиорският улей под връх Тодорка взима поне по една жертва годишно, защото привлича любителите на екстремното каране, а не се предприемат подходящи мерки при лавинна опасност. Твърдението е на Бранимир Ламбиев от Съюза на българските скиори и сноубордисти:

„ Те слагат горе, под Тодорка, едни въжета, пишат лавинна опасност, но в крайна сметка това привлича хората, те искат да се пуснат някъде, където е по-екстремно. При лавината никой не знае какво точно ще се случи. Колкото и добър скиор да си, винаги може да те затрупа “.

Самият Бранимир е бил затрупан от лавина на същото място.

„ Беше пролетта, когато не би трябвало да има. Беше напекло слънце. Когато попаднеш в лавина, трябва да е като при плуването. Аз тогава се справих, главата ми остана навън “.

Според Бранимир Ламбиев предотвратяването на такива инциденти може да стане само с временно спиране на лифта, който качва скиорите и сноубордистите до този улей, макар че това ще доведе до финансови загуби.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР