Председателят на Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив - Димитрия Стайкова,

...
Председателят на Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив - Димитрия Стайкова,
Коментари Харесай

Фармацевт: Има сериозен недостиг на лекарства в аптечната мрежа

Председателят на Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив - Димитрия Стайкова, сигнализира за сериозен недостиг на лекарства в аптечната мрежа.

„ В аптеките определено има липса на медикаменти. Зареждат по няколко пъти на ден. Няма как да се отговори на това повишено търсене с количества, които са стигали преди да имаме подобна пандемия ", заяви Стайкова. И обясни как лекарствата достигат до аптеките.

„ Съществува разпределение от търговците на едро в логистичната верига. Ние получаваме лекарства само от тях, защото имат валидни разрешения. Ако поискаме 10 опаковки от продукти, които са ни изключително необходими, получаваме най-много две или три, а понякога и нито една. Количеството потребление надвишава в пъти възможността на количеството, което може да бъде доставено ", каза още председателят на РФК-Пловдив.

По думите й хората се запасяват с лекарства, които не им трябват в момента. „ По време на война и епидемии привилегировани няма. Хора, не се презапасявайте, защото в момента може някой да има спешна нужда от този медикамент ", призова Димитрия Стайкова. Лекарствата по рецепта също не стигат, твърди тя. „ Поради това, че голяма част от лекарствените продукти вече се използват за лечение на коронавирус, те недостигат за други пациенти, за които първоначално са били планирани ", поясни Стайкова. Затова в аптеката, в която работи тя, няма медикаменти за бременни жени за разреждане на кръвта.

„ БФС е поставил доста въпроси в писмен вид, но отговор засега няма. Поискахме и свикване на Висш съвет по фармация ", коментира председателят на РФК-Пловдив.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 14765  Рекордни над 200 000 нови случаи на ковид за денонощие в Съединени американски щати Рекордни над 200 000 нови случаи на ковид за денонощие в Съединени американски щати  Проф. Андрей Чорбанов: Опитът демонстрира, че цялостният локдаун не стопира разпространяването на вируса Проф. Андрей Чорбанов: Опитът демонстрира, че цялостният локдаун не стопира разпространяването на вируса  Проф. Иво Петров със препоръки по какъв начин да действаме при болест с ковид Проф. Иво Петров със препоръки по какъв начин да действаме при болест с ковид
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР