Правителство на Франция потвърди, че се подготвя за завръщането на

...
Правителство на Франция потвърди, че се подготвя за завръщането на
Коментари Харесай

Франция се подготвя за завръщането на джихадисти след оттеглянето на САЩ

Правителство на Франция потвърди, че се подготвя за завръщането на френските джихадисти, заловени в Северна Сирия в месеците след изтеглянето на американските войски от региона, съобщава британският вестник The Guardian. Въпросът какво да се прави с чужденците, които се присъединиха към „ Ислямска държава “ стана изключително проблемен след изненадващото съобщение на американския президент Доналд Тръмп за изтеглянето на войските.

Досега, позицията на Франция беше, че френските джихадисти и бойците от „ Ислямска държава “, които са заловени в чужбина трябва да бъдат съдени от местните власти. Френският министър на правосъдието, Никол Белубе, заяви, че правителството предпочита да следи джихадистите, отколкото да избягат от правосъдието. „ Направихме избор, който е, че предпочитаме контрол, което значи връщане във Франция “, заяви тя, добавяйки, че правителството все още проучва „ няколко възможности “.

Министърът на вътрешните работи, Кристоф Кастанер, заяви: „ Американците напускат Сирия. Важно е да го имаме предвид “. Той каза, че там има определен брой френски джихадисти, „ които са в затвора, защото американците са там, и ще бъдат освободени. Те ще искат да се завърнат във Франция “. Кастанер заяви, че всички джихадисти ще бъдат вкарани в затвора веднага и ще бъдат съдени, но не даде повече подробности. Не е ясно колко френски бойци са задържани в Северна Сирия - дали са десетки или повече от 100. Френският министър на правосъдието каза, че голям брой от задържаните всъщност са деца на джихадистите. Връщането на деца се разглежда случай по случай с Международния червен кръст и френските власти.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР