Почина Дионисис Арванитакис, известен като хлебаря от гръцкия остров Кос

...
Почина Дионисис Арванитакис, известен като хлебаря от гръцкия остров Кос
Коментари Харесай

Почина хлебярят от остров Кос, който помагаше на бежанците

Почина Дионисис Арванитакис, известен като хлебаря от гръцкия остров Кос в Егейско море, който получи европейската награда „ гражданско общество “ през 2016 година, по време на мигрантската криза. Тя му бе присъдена заради помощта, която е оказвал на бежанци. Новината предизвика силни емоции в Брюксел и Гърция, предадоха АФП и БТА.
„ С болка научих за смъртта на Дионисис Арванитакис, европейски гражданин за пример, който бе награден от европейските институции за рядката му щедрост и състрадание към стотици злочести имигранти “, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.
Починал на 77 години, Дионисис Арванитакис се превърна в емблематична фигура на Кос. Той раздаваше всеки ден хиляди хлябове на хората, които пристигаха на Кос, един от петте острова в Егейско море наред с Лесбос, Хиос, Лерос и Самос, които бяха силно засегнати от миграционния наплив.
„ Моята Европа е тази, която символизираше Дионисис Арванитакис. На добър път, скъпи хлеберю от Кос, който даваше всеки ден хляб на изгладнелите души, преживели толкова страдания. Моите искрени съболезнования на неговото семейство “, допълни председателят на Европейската комисия.
В Гърция президентът Прокопис Павлопулос и премиерът Алексис Ципрас също изразиха почит към хуманизма и солидарността на Дионисис Арванитакис. Близо един милион души са пристигнали на острови в Егейско море през 2015 година и началото на 2016-а, бягайки от войни и бедност. Повечето след това напуснаха Гърция и се отправиха към Западна Европа, припомня АФП.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР