ПГ на „БСП за България“ заставаме като един зад Елена

...
ПГ на „БСП за България“ заставаме като един зад Елена
Коментари Харесай

Светкавично: Елена Йончева и проф. Георги Михайлов се отказаха от депутатския си имунитет, Нинова и БСП ги подкрепиха

ПГ на „ БСП за България “ заставаме като един зад Елена Йончева и проф. Георги Михайлов – вярваме, че са невинни и очакваме да се докаже. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти във връзка с поисканите имунитети на Елена Йончева и проф. Георги Михайлов, предаде „ Фокус “.

„ Групата се събрахме, разговаряхме. Решението ни е следното. Елена Йончева и Георги Михайлов доброволно ще си дадат имунитетите. Разчитаме на бързо и обективно разследване, но цялата група заставаме зад тях като един “, допълни Нинова.

„ Очаквам, че ще ни се задава и от вас и политически въпроса дали ще ги изключим от парламентарната група. Казвам го сега и това решение ще остане до края на разследването. Не, няма да ги изключваме от парламентарната група. Това са две ярки остриета на БСП, допускам, че със своите изказвания и своето поведение те са предизвикали такова нещо. За това ние стоим твърдо убедени, че са невинни и очакваме делото и разследването да го докажат “, допълни още Нинова.

Депутатите от ПГ на " БСП за България " Елена Йончева и проф. Георги Михайлов се отказват от имунитетите си, предаде " Фокус ". Имунитетите им бяха поискани днес от гл. прокурор Сотир Цацаров.

Исканията касаят разрешение за възбуждане на наказателно производство, на основание чл. 70 ал. 1 от Конституцията на Република България, по отношение на:
Георги Михайлов, народен представител от ПГ „ БСП за България “, за престъпления по чл. 219 ал. 3 вр. ал. 1 НК /умишлена безстопанственост/ и по чл. 220 ал. 1 вр. чл. 26 ал. 1 НК /сключване на неизгодни договори/. В СГП са постъпили материали от извършена проверка от отдел „ Икономическа полиция “ на СДВР, с предложение за образуване на досъдебно производство. От тях, както и от приложените договори за доставка на медикаменти и консумативи, е видно, че към 31.05.2018 г. задълженията на Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания - София /СБАЛХЗ ЕАД/ към всички доставчици са в общ размер на 24 359 808 лв. В хода на проверката от служителите на СДВР е установено, че за периода 07.05.2015 г. – 19.04.2017 г. директор на болницата и управител на търговското дружество е бил Георги Михайлов, като в това качество той е сключил преобладаващата част от договорите, последица от които е посоченото финансово състояние на лечебното заведение.

Елена Йончева, народен представител от ПГ „ БСП за България “, за престъпление по чл. 253 ал. 5 вр. ал. 1 НК /изпиране на пари в особено големи размери/. Въз основа на постъпил сигнал от народни представители и след извършена проверка, в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за такова престъпление – за извършени финансови операции с парични средства, присвоени от „ КТБ “ АД /в несъстоятелност/ и са прикривани чрез офшорна компания – „ Далий Трейдинг Лимитид “ действителните права върху парични средства на „ КТБ “ АД /в несъстоятелност/ в особено големи размери, за които се знае или предполага, че са придобити чрез престъпление по чл. 203 НК и случаят е особено тежък.

В хода на разследването е установено, че на 17.04.2012 г., на основание чл. 113 от Търговския закон, едноличният собственик на капитала на „ Авторска телевизия “ ЕООД Елена Йончева е взела решение представляваното от нея търговско дружество да учреди съвместно с офшорна компания „ Далий Трейдинг Лимитид “ /дружество, регистрирано на 09.02.2011 г., съгласно действащите нормативни актове на територията на Британски Вирджински острови/ юридическо лице с правно организационна форма – дружество с ограничена отговорност и с наименование „ Офроуд “ ООД. На 20.04.2012 г., представляващите „ Далий Трейдинг Лимитид “ също са взели решение за учредяване на това съвместно дружество с „ Авторска телевизия “ ЕООД. В решенията на управителните органи на двете търговски дружества е посочен размера на капитала на новосформираното „ Офроуд “ ООД – 10 000 лева, разпределен в 100 дружествени дяла, всеки един с номинална стойност 100 лева.

Всеки от учредителите /„ Авторска телевизия “ ЕООД и „ Далий Трейдинг Лимитид “/, при разпределението на капитала записва по 50 дружествени дяла /по 50 %/, с обща номинална стойност в размер на по 5000 лева. Вноските в капитала са разпределени, както следва: - съдружникът „ Авторска телевизия “ ЕООД, срещу записаните 50 дружествени дяла, се задължава да извърши парична вноска в размер на 5000 лева.; - съдружникът „ Далий Трейдинг Лимитид “, срещу записаните 50 дружествени дяла се задължава да извърши парична вноска в размер на 315 000 лева, от които 310 000 лева /разликата между общата сума на паричната вноска и общата номинална стойност на записаните дружествени дялове/ да бъдат отнесени във фонд „ Резервен “ на „ Офроуд “ ООД. „ Далий Трейдинг Лимитид “ се е задължило след учредяване на „ Офроуд “ ООД в Търговския регистър на Република България да направи и допълнителна парична вноска в „ Офроуд “ ООД в размер на 250 000 евро или тяхната левова равностойност в срок от 1 година, при годишна лихва 5 %. Учредителното събрание е проведено на 23.04.2012 г., като за управител и представляващ на новоучреденото търговско дружество „ Офроуд “ ООД е избрана Елена Николова Йончева. В това си качество, тя е сключила с „ КТБ “ АД Рамков договор за платежни услуги за ЮЛ и ЕТ.

Определена е като единствено лице, което има право да се разпорежда със сумите по сметките на „ Офроуд “ ООД. На 20.06.2012 г. и 22.06.2012 г. по разплащателната сметка на „ Офроуд “ ООД са постъпили договорените суми, включително и валутен превод в евро от „ Далий Трейдинг Лимитид “. Предстоят множество действия по разследването, свързани с установяване на начина на разпореждане с тези средства, както и спазване на разпоредбите на данъчното законодателство.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР