Ново изследване подкрепя хипотезата, че забравянето може да се окаже

...
Ново изследване подкрепя хипотезата, че забравянето може да се окаже
Коментари Харесай

Ти да видиш! Това се случва почти на всеки, а е знак за интелигентност!

Ново изследване подкрепя хипотезата, че забравянето може да се окаже защитен механизъм в мозъка. Той е предназначен да гарантира, че не сме претоварени с информация. С други думи, това е напълно здравословна част от функционирането на сивото ни вещество, пише Obekti.bg, позовавайки се на Science Alert.
Подобна новина звучи като облекчение - особено за онези от нас, които постоянно забравят къде са си оставили ключовете от къщата. Същевременно обаче ни показва и как реално оперира мозъкът - нещо, което озадачава учените и до ден днешен.
Според двама изследователи от университета в Торонто, Канада, паметта не е натоварена с функцията да предава най-прецизната информация, а по-скоро да пази най-полезната и важна информация за индивида, която може да ни помогне да вземем умни решения за в бъдеще.
“Важно е, че мозъкът забравя неуместните детайли и вместо това се фокусира върху неща, които ще ни помогнат да вземем добри решения в бъдеще и в реалния свят при важни случаи,” обяснява един от учените, провели изследването, Блейк Ричардс. “Открихме много доказателства, че съществуват механизми, чиято функция е специално забравянето на информация. Тези механизми са много различни от онези, които са намесени в процесите на запаметяване на информация,” обяснява друг учен, Пол Франкланд.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР