Никога не е имало натиск върху България да избере Ф-16.

...
Никога не е имало натиск върху България да избере Ф-16.
Коментари Харесай

Посланикът на САЩ у нас разкри как са били избрани изтребителите Ф-16 за превъоръжаване на българските ВВС

Никога не е имало натиск върху България да избере Ф-16. Това каза пред БТВ aмериканският посланик у нас Ерик Рубин, след като депутатите решиха да започнем преговори със Съединените щати за нов изтребител за армията ни.

„ Това е суверенно българско решение, България е суверенна държава, наш партньор и съюзник, член на НАТО и ЕС. България сама взима решения. Не сме се свенили да заявяваме, че считаме Ф-16 за най-добрия самолет за България. Вярваме, че решението за започване на преговори с нас беше правилното решение, ние го аплодираме, но никога не е оказван натиск “, подчерта той.

Той подчерта, че това е продажба между двете правителства и това гарантира, че интересът на всички страни ще бъде опазен. " Това не е обикновена търговска транзакция, а стратегическо решение ", допълни Ерик Рубин.

Според нас е добра идея правителствата да преговарят за тази сделка. Това не е обикновена търговска трансакция. Това е стратегическо решение, с което се модернизира българската армия, нещо, което ние в САЩ подкрепяме, каза той.

" България сама взема решения, спазвали сме стриктно българските закони и сме се придържали към процедурата ", разясни американският посланик. Според него всичко става прозрачно и открито.

„ Ф-16 Блок 70 е изцяло нов и обновен самолет. Това е причината да не го виждате да лети все още. Това е най-добрият самолет в света. Изтребителят има способности за спасяване на пилота, ако изпадне в безсъзнание, способности за авионика и комуникации. В момента се завършва поточната линия в Южна Каролина и Ф-16 Блок 70 ще започне да се произвежда. Освен България този самолет е поръчан още от Словакия и редица други държави “, разкри американският посланик.

Окончателната цена ще бъде определена, като свършим преговорите, каза още посланик Ерик Рубин.

„ Много ясно сме заявили, че цената ще отговаря на нуждите, изискванията на България и нейните възможности. В цената се включва всичко – въоръжение, обучение, инфраструктура. Много се надяваме решението на парламента за провеждане на преговори да завърши успешно с договор. България има славна традиция в авиацията. Вашите военновъздушни сили заслужават да имат най-добрите самолети. Всички ваши съседни държави, които са членки на НАТО, притежават Ф-16 и това ще спомогне да извършвате заедно учения и тренировки. Българското правителство ще реши кой да преговаря с нас. Аз съм американски посланик и не искам да коментирам темата за предстоящите избори в България. Искам да повторя, че вашите военновъздушни сили заслужават най-доброто “, завърши посланик Рубин.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР