Не сме достигнали пиковите стойности, най-вече на смъртните случаи и

...
Не сме достигнали пиковите стойности, най-вече на смъртните случаи и
Коментари Харесай

Математикът: От наложения локдаун ще се видят резултатите поне след 14 дни

Не сме достигнали пиковите стойности, най-вече на смъртните случаи и на хората, нуждаещи се от хоспитализация. Тежките случаи тепърва ще растат, защото те са ретроспективни - около между 10 дни отнема, за да стане един случай в тежката си фаза, а около 21 средно за света достига до смъртността. Това обясни математикът Петър Велков пред Bulgaria on air.

Според него локдаунът ще спаси хиляди животи.

Той коментира предложените мерки от Националния оперативен щаб (НОЩ). Велков отбеляза, че това решение е закъсняло.

" За съжаление, тази мярка закъсня. Хиляди животи вече са загубени и ще бъдат загубени в следващите 14 дни поне. Това, което се очаква, е между 3500 и 4000 хиляди да достигнат смъртните случаи до края на месеца. Между 30 и 50% нагоре е нерегистрираната от Ковид смъртност. В момента случаите, които са около 100, най-вероятно те са 150 и нагоре, като реални данни ", допълни Велков.

Математикът е на мнение, че може би ще минем 150 смъртни случая на денонощие. А ако мерките бяха взети по-рано, можеше да не стигаме до тези стойности, смята той.

" Седмици наред апелирахме за такъв тип мерки.Те са ключови и показаха, че работят. Виждаме го в редица държави - Белгия, Нидерландия. Там се вижда и резултатът от тях - рязко смаляване на заразените, както и на смъртните случаи. Един млад човек няма да си отиде, ако навременно се приложи медицинска помощ. Българите сме в изключително лошо здравно състояние, с много открити и неоткрити съпътстващи заболявания. Много са причините за високата смъртност ", каза още експертът.

Велков посочи, че над 80% от интубираните умират и добави, че в България липсва качествена информация.

" Една от причините да се стигне до локдаун - хората не спазват мерките. От наложения локдаун ще се видят резултатите поне след 14 дни. В следващите 28 дни може да имаме по-ясен резултат от всички наложени мерки ", категоричен бе той.


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 15567  Готви се митинг в сряда поради новите ограничаващи ограничения Готви се митинг в сряда поради новите ограничаващи ограничения  Александър Ненков: Трябва да се доверим на лекарите, които понасят най-вече неволи Александър Ненков: Трябва да се доверим на лекарите, които понасят най-вече неволи  Англия вкарва нова скица за тестване на пасажерите от 15 декември Англия вкарва нова скица за тестване на пасажерите от 15 декември
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР