Не очаквам трусове в управлението заради протестите. Това заяви в

...
Не очаквам трусове в управлението заради протестите. Това заяви в
Коментари Харесай

Социалният министър с важни новини за хората с увреждания, майките и пенсионерите

" Не очаквам трусове в управлението заради протестите ". Това заяви в ефира на бТВ социалният министър Бисер Петков.

" Реформа ще има за хората с увреждания, когато бъдат приети законите. Реформата започна отзад напред. Знаете каква беше ситуацията и натиска от страна на протестиращите. Обстановката беше агресивна и е нормално в такава ситуация продуктът да не е съвършен. Трябва да се търси разумна граница за часовете лична помощ, защото това е много скъпа услуга. Тя трябва да бъде отпусната за хора с увреждания, които не могат да се обслужват сами. ", разяснява той.

" Отправната точка за оценката е медицинската експертиза. "

" Преди 2 години беше увеличена помощта за семействата, които отглеждат дете с увреждане. В момента се обсъжда предложение за личен асистент да се отпускат допълнителни 380 лева. ", уточни социалният министър.

" Никога добавка не са получавали всички пенсионери. Ако си до линията на бедност получаваш такава надбавка, ако я надвишаваш - не. Следващата година пенсиите ще се индексират с 5,7% от 1 юли, а таванът ще се повиши на 1200 лева. Това е 40% от предвидения максимален осигурителен доход от 3000 лева. ", категоричен е Петков.

" България е страната, която има най-дълъг отпуск за майчинство. Би трябвало да се насърчават майките да се върнат по-бързо на работата. Аз смятам, че задържането на това ниво на средства на майчинството и през втората година е добра политика за насърчаване на връщане на майката на работа ", завърши той.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР