Не е вярно, че получаваме поръчки от властимащите срещу хора,

...
Не е вярно, че получаваме поръчки от властимащите срещу хора,
Коментари Харесай

Шефът на комисията за отнемане на имущество: Ние да изпълняваме поръчки на властта? Пълен абсурд!

Не е вярно, че получаваме поръчки от властимащите срещу хора, които в момента са неудобни. Това каза председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев пред bTV.

Георгиев посочи, че българският модел за борба с корупцията е различен от румънския. „ При нас единственият орган, който може да повдига обвинение, е прокуратурата. Но всички органи, които могат да разследват корупцията, са събрани в един. Създаде се задължение и за КПКОНПИ да запорира имущество. При нашия модел се създават всички предпоставки за добри резултати, защото превенцията се съчетава с борбата с корупцията “, каза още той.

Относно запора на имущество на бившия министър Трайчо Трайков, Георгиев той каза: „ Aко Трайков предостави декларация с доказателства откъде има тези средства достатъчно време преди крайния срок, който вече е 2 месеца и половина, това ще бъде взето предвид. И ако той успее да докаже откъде са му тези средства, няма да има изземане на имущество. Интересуваме се от доказателствата, които той ще покаже, но налагаме обезпечителни мерки, когато установим несъответствие. Има източници например на доходи в чужбина, които ние не можем да проследим – например имал си богат чичо в Америка, който е починал и ти е оставил наследство. Затова каним лицето да ни обясни нещата, които ние няма как да знаем “, обясни Георгиев.

На въпрос дали получава поръчки от властимащите срещу хора, които в момента са неудобни, той отговори: „ Това не е вярно. Това е пълен абсурд. И да искаме, няма как да го направим. Говорим за приходи и разходи - неща, които са видими и проверими. Нещата са простички, това са пари. “.

Във връзка със Симеон Дянков, на когото също се прави проверка, Георгиев коментира: „ Извършихме проверка спрямо него, но не можахме да го намерим за разлика от Трайчо Трайков. Дянков ми звънна лично в 00.30 часа, защото е бил в Америка и каза, че ще ни съдейства. Той е декларирал, че има съпруга, но от САЩ ни отговориха нещо много странно - че „ най-вероятно това лице е женено, но липсва акт за граждански брак “. И това е един от фактите, които искаме от него. Така че той ще предостави документи и за това, и за имуществото си “, обясни Георгиев.

За случая с обвинената за вземане на подкуп кметица на „ Младост “ Десислава Иванчева шефът на КПКОНПИ заяви:

„ Единственият факт - какво правят тези пари в автомобила на тази жена? Много разговори са записани от нас. Ние имаме голям обем доказателства. Повече от 10 тома разговори са записани. Обемът на тези доказателства е толкова голям, че виждате колко пъти беше обжалвана мярката за неотклонение, а съдът я отхвърля, защото доказателствата са много. Бих бил щастлив да работя като прокурор по такъв лесен случай “.

По проверката на Арабаджиеви посочи само, че се нуждаят от още време. Той припомни, че законът дава срок до година за това.

„ За този човек няма нищо незаконно. Повече от това няма кой в тая държава да направи. Това проверявано лице е един от най-големите данъкоплатци “, каза Георгиев за проверката на депутата Делян Пеевски, продължила 3 месеца.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР