Населението на България ще спада с 400 хил. души годишно

...
Населението на България ще спада с 400 хил. души годишно
Коментари Харесай

Много лоша финансова прогноза: През следващите 4 години в България...

Населението на България ще спада с 400 хил. души годишно до 2022 г. Това сочат данни, изнесени като прогноза от statista. За тази година се очаква от 7.01 млн., живеещите в страната да спаднат до 6.97 милиона, като след 4 години, цялото население на страната да достигне невиждани ниски нива – 6.85 млн. души. Това се дължи както на ниската раждаемост, така и на факта, че много българи предпочитат да търсят бъдещето си в чужбина, вместо да останат тук и да градят в условията на развиваща се икономика.

В контраст на това е прогнозата за инфлацията, която според данни на статистическата агенция, е положителна от 2017 г. насам и за следващите 4 години няма да се промени, заковавайки се на нива от +2.3%. Това са добри новини, които на практика значат, че икономиката на България е в добро състояние, предвещаващо развитие. Според специалисти инфлация от рода на 2 до 3% се смята за стабилно ниво, което е желателно за икономически растеж.

Именно тези данни влизат в синхрон с следващите – тези за общия брутен вътрешен продукт на държавата, както и за БВП на глава от населението. Там данните и прогнозите са обещаващи. Според данните, изнесени от световната статистическа агенция, до 2022 г. трябва да очакваме плавен но осезаем ръст.

БВП се очаква да се покачи от 66 млрд. долара през тази година до по-солидно звучащите 79 млрд.долара през 2022 г.

Заедно с това, разбираемо се очаква и БВП на глава от населението също да се покачва. Докато към момента той е в средни рамки от 9500$ годишно за човек, то през 2022 г. очакванията са тези стойности да достигнат близо 11600$ или близо 20 хил.лв. годишно.

Прогнозите, изведени от статистическата агенция са обещаващи и показателни за развитието на страната. Хубаво е обаче да се знае, че те са само прогнози, които въпреки че са базирани на реални икономически показатели, не са сигурни и подлежат на промяна в зависимост от случващото се по света.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР