На брифинг в Министерски съвет Светлана Ценева, директор на Дирекция

...
На брифинг в Министерски съвет Светлана Ценева, директор на Дирекция
Коментари Харесай

НА ЖИВО: МС с подробности за промените, свързани с административни услуги за граждани в извънредното положение

На брифинг в Министерски съвет Светлана Ценева, директор на Дирекция " Български документи за самоличност ", старши комисар Николай Николов, директор на Дирекция " Миграция " и Дамян Димов, инспектор в Сектор " Контрол на общоопасните средства " в Главна дирекция " Национална полиция " представят промените, свързани с административни услуги за граждани и приети с влизането в сила на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, предаде репортер на Novini.bg.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 2572
Законът вече е обнародван в Държавен вестник. Това се случава след като на извънредно заседание на парламента в понеделник ветото на държавния глава върху част от текстовете беше прието. Депутатите отхвърлиха спорните точки, касаещи тавана на цените и наказания за разпространение на невярна информация във връзка със зара, както в случая с коронавируса. Едва 14 души застанаха отново зад приетия миналия петък закон. Други 118 одобриха ветото, а 27 се въздържаха от това гласуване.

Допуска се възможност и за участие на армията при необходимост. Основните ангажименти към спазване на наложените ограничение в ситуация на извънредното положение са на МВР.

Законът за извънредното положение урежда важни въпроси, свързани с икономическото и социално развитие на гражданите по време на кризата. Предвиждат се мерки за забавяния на плащания и заплати.

Тома Биков: Няма да се разпуска парламента

Така един от текстовете гласи: Не се налагат запори на банкови сметки на физически лица и на лечебни заведения, запори върху трудови възнаграждения и пенсии, обезпечителни мерки върху медицинска апаратура и оборудване, както и извършването на описи на движими вещи и недвижими имоти, собственост на физически лица, освен за задължения за издръжка, за вреди от непозволено увреждане и за вземания за трудови възнаграждения.

В чл. 120 б (1) е записано, че работодателят може при обявено извънредно положение да възлага на работника или служителя без негово съгласие да извършва временно надомна работа и/или работа от разстояние. В този случай се изменя само мястото на работа, без да се променят другите условия по трудовия договор.

В закона е разписана и мярката, съобщена от правителството, за подпомагане на бизнеса. По време на действието на този закон, но за срок не по-дълъг от три месеца, Националният осигурителен институт превежда 60 на сто от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г. за лица, осигурени по чл. 4, ал. 1, т. 1 от Кодекса за социално осигуряване от осигурители, отговарящи на критерии, определени с акт на Министерския съвет. Средствата се превеждат по банков път на съответния осигурител в срок до 5 работни дни въз основа на предоставена от Агенцията по заетостта писмена информация.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 2572  Тома Биков: Няма да се разпуска Народното събрание Тома Биков: Няма да се разпуска Народното събрание  Досъдебно произвеждане за 28-годишен, нарушил карантината си в Исперих Досъдебно произвеждане за 28-годишен, нарушил карантината си в Исперих  Борисов отиде персонално да ревизира протичащото се на българо - турската граница с ТИР-овете Борисов отиде персонално да ревизира протичащото се на българо - турската граница с ТИР-овете
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР