Междинните избори в САЩ ще останат в историята с влизането

...
Междинните избори в САЩ ще останат в историята с влизането
Коментари Харесай

Hurriyet: За първи път в Конгреса на САЩ влизат мюсюлманки

Междинните избори в САЩ ще останат в историята с влизането на първите две мюсюлманки в Конгреса на САЩ, отбелязва турският вестник Hurriyet. Рашида Тлайб от Мичиган и Илхан Омар от Минесота – и двете от Демократическата партия на САЩ, спечелиха изборите и ще попълнят състава на Камарата на представителите.

Тлайб бе излъчена като фаворит в 13-ти избирателен района на Мичиган, след като предходният представител Джон Кониърс се оттегли след обвинения в сексуален тормоз. Мюсюлманката от палестински произход е работила в продължение на шест години в законодателната власт. В предизборната си кампания тя заложи на увеличаване на минималната заплата и безплатното образование в колеж.

Тлайб е защитник на правата на палестинците и е отявлен критик на президента на САЩ Доналд Тръмп. Илхан Омар спечели вота в пети избирателен район на Минесота. Пристига в САЩ преди повече от две десетилетия като бежанец от Сомалия. Тя спечели одобрението на прогресивното крило на Демократическата партия, включително това на Александрия Окасио-Кортез от Ню Йорк.

На междинните избори за първи път след атентатите от 11 септември 2001 г. в надпреварата за местата в Конгреса на САЩ се кандидатираха рекордните 90 мюсюлмани, допълват от редакцията.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА МЕЖДИННИТЕ ИЗБОРИ В САЩ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР