1050 лева ще струва средно студентската такса за година обучение

...
1050 лева ще струва средно студентската такса за година обучение
Коментари Харесай

1050 лева ще струва средно студентската такса за година обучение

1050 лв. ще коства приблизително студентската такса за година образование през 2023/2024 година

Кандидатстването пък ще струва 50 лева

Това планува план за решение на държавното управление, оповестен за публично разискване на уеб страницата на Министерството на образованието и науката. По предложение на държавните висши учебни заведения и научните организации Министерският съвет утвърждава таксите, които ще заплащат 143950 студенти и 4050 докторанти в постоянна и задочна форма на образование.

За специалностите от област „ Педагогически науки “ междинният размер на таксата ще бъде 780 лева, за „ Хуманитарни науки “ - 750 лева, за „ Социални, икономически и правни науки “ - 900 лева Студентите в специалностите от областите „ Природни науки “, „ Математика и информатика “ и „ Технически науки “ ще заплащат приблизително 870 лева, тези от „ Аграрни науки и ветеринарна медицина “ - 1000 лева, „ Здравеопазване и спорт “ - 1100 лева, „ Изкуства “ - 1450 лева, съобщи през днешния ден.бг.

Средно 20% е нарастването на таксите по отношение на академичната 2022/2023г. и касае главно студентите, които се образоват в специалностите от областите „ Педагогически науки “, „ Хуманитарни науки “, „ Социални, икономически и правни науки “, „ Природни науки “, „ Технически науки “ и „ Здравеопазване “.

Студентите в осем професионални посоки и 18 предпазени специалности са освободени от такси. Професионалните посоки са „ Педагогика на образованието по… “, „ Религия и теология “, „ Математика “, „ Физически науки “, „ Химически науки “, „ Химични технологии “, „ Енергетика “, „ Материали и материалознание “.

Годишната такса за образование на докторантите в държавните висши учебни заведения ще е приблизително 1300 лева За кандидатстване в Българска академия на науките и научните организации ще се заплаща приблизително 40 лева при междинна такса за образование на докторанти в размер на 650 лв. за образователната 2023/2024 година.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР