Кристина Тодорова от Горна Оряховица ще стопли душите на българите

...
Кристина Тодорова от Горна Оряховица ще стопли душите на българите
Коментари Харесай

Тази секси българка заминава за Лондон, за да...

Кристина Тодорова от Горна Оряховица ще стопли душите на българите в Лондон с изпълнението на фрагменти от песента „ Назад, назад, моме Калино “, вплетени върху един от саундтраците, които ще звучат на големия коледен концерт „ Коледа във филмите “ в сърцето на британската столица. Събитието ще бъде на 21 декември в известната църква St. Paul’s, намираща се в един от най-оживените централни квартали на града с участието на Лондонския оркестър за филмова музика и хора към него. За първи път в концерта е включен български фолклор, а нашето момиче заедно с още три талантливи сънароднички, облечени във везани ризи, ще пренесат духа на родното място и традиции в мегаполиса, пише " Борба ".


Кристина е на 25 години. Родена е на празника на Горна Оряховица и тогава била обявена за бебе на града. Още в детството си се запалила по музиката и проявила своя певчески талант. Била част от хора за църковнославянска музика „ Чучулига “, с който се изявявала главно в храмове и на църковни събори, но той я отвел и в предаването по БНТ „ Чай “ и българското посолство в Будапеща. След това продължила развитието си в състава на Аделина Колева и „ Нова музика “. Там била една от главните вокалистки и получила многобройни признания от музикални конкурси и събития. Наред с това танцувала в популярния в Горна Оряховица балет „ Калина “ и всяка свободна минута посвещавала на изкуството.
По стечение на обстоятелствата се наложило да остави на заден план пеенето и танците и още преди да завърши средно образование трябвало да работи. Лятото след XI клас изкарала като аниматор в Гърция, после била и на гурбет в Италия, а веднага след дипломирането си заминала за Англия.
„ Завършила съм журналистика в хуманитарна гимназия „ Св. св. Кирил и Методий “, но нямах възможност да продължа образованието си в България. Това се случва на много български деца– животът ги принуждава да работят. Посъветвах се с Аделина Колева и тя ми каза, че у е много трудно да пробиеш само с талант. Послушах я да избера професия, която да ми харесва, но в същото време да не забравям да развивам и таланта си “, разказа Кристина.
През 2014 година започва животът й на острова и след много трудности и перипетии започнала да учи за стоматологична медицинска сестра. Била приета в академията London Waterloo Academy, където получава теоретични знания и наред с това трупа опит в реални работни условия в луксозната дентална клиника 2 Green Dental. Остава й още една година следване, а дипломата, която ще получи, е интернационална, даваща право да работи по специалността във всички точки на света.
Като чист късмет описва възможността да продължи да пее в Лондон. Чрез общи приятели се запознала с друга българка – Жасмина Живкова от Варна, която е завършила Пловдивската музикална академия и преподава пеене на деца в Англия. Двете бързо намерили общи теми и интереси и станали неразделни.
„ Неочаквано с Жасмина се свързаха двете сестри Росица и Ивелина Душеви, създателки на Лондонския оркестър за филмова музика и хора към него, с предложение за изява на големия коледен концерт, който подготвят. Искаха да изпълним частта с фрагментите на „ Назад, назад, моме Калино “, защото, когато българки пеят, звучи по-истинско. Все пак хорът е съставен от чужденци и те не разбират, нито могат да усетят какво се пее в песента “, обясни Кристина.
Така двете момичета, заедно с още две българки – Мария Георгиева от Асеновград и Гергана Сиракова от Пловдив, започнали репетиции за големия ден и вече тръпнат в очакване да излязат на сцената.
„ Идеята за българските мотиви е страхотна, защото това е нещо, което ни кара да се чувстваме себе си, макар и на 2500 км от дома ни, да си спомним родното място, да запазим традициите си и да предадем тази емоция и на други българи, които също нямат възможност да си дойдат за Коледа “, допълни Кристина.
Горнооряховката разказа, че животът в кралството е много скъп и затова често се налага да работи извънредно. Един от най-хубавите й моменти бил посещението на концерта на Слави Трифонов в Лондон. Била сред 100-те избрани да влязат зад кулисите и да се запознаят с екипа. Срещнала се с Евгени Димитров – Маестрото, Годжи, Борис Солтарийски и други музиканти и заедно с тях изпяла зад сцената химна на страната ни.
Кристина споделя, че най-голямото й желание е да се върне вкъщи и да създаде семейство в България. Тъй като е дете на разведени родители, копнее да дари със семеен уют свои малчугани, които да израснат в страната и да намерят реализация у нас, вместо да странстват по света.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР