Кораб от ВМС на Народно-освободителната армия на Китая е заставил

...
Кораб от ВМС на Народно-освободителната армия на Китая е заставил
Коментари Харесай

Напрежение: CNN предава за агресивна маневра на китайски боен кораб срещу разрушител от ВМС на САЩ

Кораб от ВМС на Народно-освободителната армия на Китая е заставил разрушителя от ВМС на САЩ Decatur да промени курса си в района на спорния архипелаг Нанша в Южнокитайско море.

Както съобщава CNN, разрушителят от ВМС на КНР " Луян " (Luyang) е извършил " небезопасно сближаване " с американския кораб.

От Пентагона заявиха, че морските сили на САЩ изпълняват в този район операция " по гарантирането на свободата на навигация близо до спорните острови ".

Говорителят на Тихоокеанския флот на ВМС на САЩ Чарлз Браун заяви, че китайският кораб е извършил " агресивни маневри ". Независимо от това обаче американските кораби " продължават мисията си в региона, подчерта Браун.

По-рано имаше съобщения, че разрушителят от ВМС на САЩ Decatur през уикенда е преминал на разстояние 12 морски мили от изкуствения архипелаг, създаден от Китай в Южнокитайско море.

Китай през последните години води спор с няколко страни от региона по повод териториалната принадлежност на редица острови в Южнокитайско море, в крайбрежните води на които бяха открити значителни заппаси от нефт и газ. Става дума за архипелага Сиша, островите Нанша и Хуанъян. В териториалните спорове са въвлечени Ниетнав, Бруней, Малайзия и Филипините.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР