Италианският град Матера, който през тази година си поделя с

...
Италианският град Матера, който през тази година си поделя с
Коментари Харесай

Валя Балканска пя и на церемонията в Матера

Италианският град Матера, който през тази година си поделя с Пловдив ролята на културна столица на Европа, тържествено откри своята програма, предаде Дойче веле. Гост на празничната вечер е премиерът на страната Джузепе Конте.


Културната програма на Матера, която ще продължи 48 седмици, включва няколкостотин събития - концерти, изложби, конкурси и други прояви.
Нейното мото е " Отворено бъдеще ". Организаторите ще търсят отговори на въпроса как културата може да помогне за по-доброто бъдеще на Европа.
За откриването бяха построени четири сцени, две от които ще останат през цялата година.
Конте подчерта голямата отговорност на Матера като първия южноиталиански град, който е обявен за културна столица на Европа.
Градът, населяван от около 60 хиляди жители, от 1993 г. е част от Световното наследство на ЮНЕСКО. Старата част на Матера е издълбана в скала, затова е наричана " западния Йерусалим ".
Градът, който е със 7000-годишна история, е сред най-старите в света редом със сирийския Алепо и разположения на Западния бряг Йерихон.
Именно скалните жилища го правят толкова ценен за културната история на света, но до съвсем неотдавна е бил смятан за " позорното петно на Италия " заради това, че голяма част от хората живели " в пещери ".
Скалният комплекс включва къщи, черкви и манастири, издълбани в гранита, характерен за района.
След Втората световна война се изграждат нови квартали и хората се преселват в тях. Пещерните жилища са изоставени, докато туристическият бранш не ги преоткрива. Междувременно те са превърнати в луксозни хотели и всяка година привличат туристи от цял свят. Ръководителят на фондацията " Матера 2019 " Паоло Вери разказва, че от 2011 година насам броят на туристите в Матера е нараснал четирикратно.
" Този подем ни изненада и обезпокои. Затова разработихме стратегия, която може да бъде полезна и за други градове, които страдат от масовия туризъм. Ние гледаме на хората, които идват при нас, не като на туристи, а като на " временни наши съграждани ". По време на престоя си в Матера всички получават " паспорт " и посетителите стават част от града. Ние искаме да насърчаваме диалога между хората, които живеят тук, и посетителите на града. Не искаме да предоставяме града само на хората, които предлагат Airbnb (нощувка със закуска), защото градът ще загуби своята идентичност. " - споделя Вери.
" Матера може да стане пример за подражание на много малки градове в Южна Европа. Ние открихме отворено училище за дизайн и събрахме много нови идеи за оформлението на града. " - допълва ръководителят на фондация " Матера 2019 ".
Той припомня, че 2019 г. е много важна година за ЕС. През март предстои Брекзит, през май пък са изборите за Европарламент. Чрез културата искаме да дадем своя принос за бъдещето на Европа, уверява Паоло Вери.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР