Испания, която е най-засегнатата от втората вълна на коронавирус страна

...
Испания, която е най-засегнатата от втората вълна на коронавирус страна
Коментари Харесай

Ето какво пречи на Испания в борбата с епидемията

Испания, която е най-засегнатата от втората вълна на коронавирус страна в ЕС, наблюдава изумено политическите войни, които спъват борбата с Ковид, нагледен пример за които е битката около частичната карантина в Мадрид.

В сряда вечерта лявото правителство на Педро Санчес реши въведените миналата седмица в най-засегнатите квартали на столицата ограничителни мерки да обхванат целия град и девет околни общини.

В резултат 4,5 милиона души ще могат да напускат общината, в която живет, само по належащи причини като ходене на работа или посещаване на учебно заведение.

Това принудително налагане на мерки дойде след две седмици спорове с дясното областно правителство от Народната партия, което единствено е компетентно по здравните въпроси в региона.

Областта заяви, че текстът е " юридически невалиден ", и съобщи, че ще се обърне към съда, като същевременно увери, че ще започне да прилага мерките, както е поискало правителството, до 48 часа.

" Престъпен спектакъл "

" Спектакълът, на който ставаме свидетели в Мадридска област с този ужасен спор, е абсолютно престъпен ", смята политическият анализатор и директор на консултантската фирма " Падула енд партньрс " Еупрепио Падула.

" Понеже тук на карта е заложена не икономиката, а животът на много хора. Врагът не е политическият противник, а вирусът. Този идеологически спектакъл няма нищо общо с обективните данни, които очевидно са страшни ", добави той.

И наистина равнището на заразяване, тоест броят заразени на 100 000 души за последните 14 дни, надхвърля 700 в Мадридска област срещу близо 300 на национално ниво, което впрочем вече е рекорд за ЕС.

Регионът обаче се забави да въведе ограничения на движението в кварталите, където равнището на заразяване надхвърли 1000 на 100 000 души, докато правителството искаше този праг да бъде намален до 500, за да може да включи цялата столица.

" Тази ожесточена политическа борба беше пагубна. Жалък спектакъл при трагедията, която всички ние преживяваме... покъртително за гражданите ", каза преподавателката по политология в университета " Комплутенсе " в испанската столица Палома Роман.

" Учените да взимат решенията "

По улиците на Мадрид гневът срещу политическата класа е осезаем.

" Дават много печален пример ", заяви 45-годишната служителка на Пи Ар агенция Вирхиния Уерта.

" Трябва да се мисли за общото благо, за спасяване на живота на хора, учените, а не политиците, би трябвало да взимат решенията, за да се оправи положението ", добави тя.

Тази гледна точка се споделя от здравните работници в областта, където една четвърт от болничните легла, както и над 40 процента от леглата в интензивните отделения, са заети от пациенти с Ковид.

" За пореден път ние, гражданите и медицинските работници, наблюдаваме изумени тези политически битки, които нямат нищо общо с проблема по същество ", заяви по държавното радио Томас Кобо, заместник-председател на колегията на испанските лекари.

" Нека експертите, а не политиците, определят тези толкова тежки мерки ", добави той.

Като знак за потреса на медиците, бившата ръководителка на общественото здравеопазване в Мадридска област Йоланда Фуентес, която през май подаде оставка заради несъгласие със стратегията на регионалните власти срещу Ковид-19, наскоро туитна откъс от " Титаник " с хаштага #Късмет.

За разлика от други държави, в Испания не бе сключен пакт за ненападение между управляващи и опозиция в името на борбата срещу Ковид-19.

" Ясно виждаме, че в страни като Италия или Германия, където нямаше политически битки между управляващите и опозицията или между регионалните власти и централното правителство, пандемията е по-добре овладяна ", каза Еупрепио Падула.

ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 12771  " АстраЗенека " записва ваксина против COVID-19  Отново рекорден брой нови случаи на ковид в Румъния Отново рекорден брой нови случаи на ковид в Румъния  Световни водачи пожелаха бързо възобновяване на Тръмп Световни водачи пожелаха бързо възобновяване на Тръмп
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР