Забавя се темпото, с което расте броят на заразените с

...
Забавя се темпото, с което расте броят на заразените с
Коментари Харесай

Русия за COVID-19: Пикът у нас все още не е настъпил

Забавя се темпото, с което расте броят на заразените с коронавируса в Русия, гласи оценка на главния санитарен лекар на федерацията Анна Попова, поместена в " Росийская газета ". Епидемията в страната още не е стигнала фаза на плато - пикът на заразата тепърва предстои, предупреждава обаче главният извънщатен пулмолог на руското здравно министерство Сергей Авдеев, цитиран в друг материал от официоза.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 7207
Заради многобройните нарушения на антивирусните мерки ситуацията в Русия може да повтори сценария от Испания и Италия, твърди Авдеев.

Според кмета на Москва Сергей Собянин болните от COVID-19 в над 12-милионния град са 2 процента от населението. Това не дава възможност нито за формиране на колективен имунитет, нито за бързо изкореняване на вируса, пише " Новая газета ".

Спекуланти вдигнаха петорно цените на суровините, от които се правят предпазни средства за медиците, заявява в заглавие " Ведомости ".

Русия изгражда временни болници в борбата с COVID-19

Потребностите на Русия от средства за защита срещу коронавируса надхвърлят 4 до 10 пъти производствените възможности на страната, резервите са едва за няколко дни, а вносът излиза твърде скъпо. Нуждите от маски и респиратори за гражданите, от защитни костюми за медиците са задоволени едва до 25-30 на сто, сочи проучване на вестника.

По данни на руски неправителствени организации броят на сигналите за домашно насилие в страната е нараснал по време на пандемичната изолация 2,5 пъти - от 6054 през март до над 13 хиляди през април. За тази " доста неоптимистична картина " съобщи пред РИА Новости федералният омбудсман Татяна Москалкова, пише " Комерсант ".

Руският здравен министър Михаил Мурашко заяви на 3 май, че употребата на спиртни напитки в страната е нараснала по време на изолацията с 2 до 3 на сто. Експерти на федералната служба Роскачество обаче виждат обратна тенденция - почти половината участници в техни проучвания пият вече по-малко алкохол, посочва " Известия ".

Но според независими експерти, цитирани в " Московский комсомолец ", ако се сложат в сметката продажбите на ментета, консумацията на алкохол в страната може да нарасне най-малко с 10 на сто.

За разлика от ред европейски страни Русия засега не е постигнала стабилизиране, камо ли намаляване на реалния брой на болните от Ковид-19. Но има предпоставки ограниченията да бъдат вдигнати поне отчасти, заявява " Взгляд ".

Първо, едномесечната изолация вече изпълни основната си задача - отслаби развитието на епидемията и даде възможност на властите да подсилят здравната система. Второ, трябва да се мисли и за икономиката - за разлика от Запада Русия не може да инвестира трилиони долари в нейното възстановяване. Трето, хората се умориха вече да стоят под карантина и демонстрират тази умора с нарушения на режима, пояснява онлайн изданието.

Ситуацията в Русия не се развива по най-благоприятния сценарий - това е директно следствие от дейността на властите през последните 20 години, твърди " Свободная пресса ".

" Комерсиализираната медицина " в страната не може да се справи с мащабен проблем като днешния, пише всекидневникът. Според него през 20-годишното управление на сегашния президент Владимир Путин броят на леглата в руските болници е намалял двойно, същото е станало и в Москва за 10 години, откакто кмет е Сергей Собянин.

За разлика от Китай, постигнал резултати в борбата с коронавируса благодарение на административно-командната система, в Русия " спасяването на давещите се е дело на самите давещи се, затова хората постепенно губят доверие към представителите на властта ", се казва в материала.

Пандемията е война. Но не бързотечна, а мъчителна, дълга окопна война. Тук побеждава онзи, който по-добре пресметне резервите си, подготви запаси и укрепи своя тил, разсъждава " Комсомолская правда ".

" Предположението, че бързото вдигане на карантината ще спаси икономиката, може да е прибързано и погрешно. Ако запазим навиците си и нормите за потребление, бързо ще изядем вчерашните си запаси. А трябва да се готвим за продължителна " война ". Да изчакваме, да се преустрояваме, да се учим да харчим по-малко, за да изтраем по-дълго ", призовава вестникът.

Над половината нови болни в Русия са без симптоми

Президентът на Русия свиква утре съвещание, за да обсъди изпълнението на мерките за борба с COVID-19, пише " Труд ", като се позовава на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

По искане на държавния глава федералната служба Роспотребнадзор готви доклад с препоръки за поетапно излизане от ограничителния режим, който бе продължен от Владимир Путин до 11 май, добавя изданието.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 7207  Спешна помощ в Сливен: Незащитени сме!

Спешна помощ в Сливен: Незащитени сме!  Пулмолог разкри какъв брой дълго откакто човек е оздравял може да носи COVID-19

Пулмолог разкри какъв брой дълго откакто човек е оздравял може да носи COVID-19  В Народно събрание ще бъде импортиран законопроект, който ще размени Закона за изключителното състояние В Народно събрание ще бъде импортиран законопроект, който ще размени Закона за изключителното състояние
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР