Еврото е силна валута, защото почива на ясни правила и

...
Еврото е силна валута, защото почива на ясни правила и
Коментари Харесай

Домбровскис ни похвали за подготовката ни за еврото

Еврото е силна валута, защото почива на ясни правила и институции. С такъв коментар се включи в дискусията за пътя на България към Еврозоната еврокомисарят за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис по време на 13-та среща между правителството и бизнеса, която се провежда в столичен хотел.
" 30-40 милиона европейци работят с еврото и спестяват с него. Това е наистина силна валута ", допълни той, въпреки и че не отрече, че има нужда от реформи, за да може еврото да е стабилно в дълбочина. Банковият съюз е създаден, за да се осъществява надзор над големите банки и да се преодоляват кризите.
Домбровскис посочи, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще излезе до юли месец с резултати и трябва да се върви към взимане на решения. Еврокомисарят посочи, че сътрудничеството с българските институции е добро, но са необходими реформи в други сектори.
Той предупреди, че трябва да се подготвим за икономическите шокове, които могат да настъпят. Необходими са инвестиции за малките и средни предприятия, трябва да се стимулира мястото на еврото в глобалната икономика, призова Добровскис.
" Ако искаме силно евро, трябва да бъдем силни у дома ", предупреди той.
Еврото е много удобна за ползване валута и има над 340 милиона потребители, изтъка Добровскис. Той изтъкна и други позитиви за българската икономика при приемането на еврото - улеснява се счетоводството на фирмите, намаляват се разходите за обмен на валутите.
Добровскис изрази задоволство, че България твърдо е поела по пътя към еврото. Според него държавата ни отговаря на някои от критериите - финансиране и дългосрочни лихвени проценти.
Решението да влезем в еврозоната ще промени из основи бизнеса и ще приобщи България към клуба на най-успелите държави, смята съиздателят на " Капитал " Теодор Захов.
Той отчете, че днес се очаква да се обсъдят теми като какви са предизвикателствата, които ни очакват, решенията, които трябва да се взимат на различни нива и отговорността и дали пътят на еврото ще доведе до по-свободна медийна среда, по-нови и добри условия за бизнес.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР