Европейската комисия одобри днес временна извънредна мярка, която позволява държавите

...
Европейската комисия одобри днес временна извънредна мярка, която позволява държавите
Коментари Харесай

ЕК утвърди възможността за временна забрана на износа на ваксини

Европейската комисия одобри днес временна извънредна мярка, която позволява държавите от ЕС да забранят износа на ваксини до края на март. Решението ще влезе в сила, след като бъде обнародвано в Официалния вестник на ЕС, съобщава БТА.

Предвидени са изключения за износ към южните и източните съседи на ЕС, уточни зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис. Той отбеляза, че забраната не обхваща превоза на ваксини между държавите от ЕС и износа към 93 страни, включени в програмата КОВАКС за осигуряване на ваксини за обществата с ниски доходи.

При нужда действието на новите ограничения може да бъде удължено. Държавите от ЕС ще въведат задължение да бъдат уведомявани предварително за подготвян износ, количества и получател на ваксините. Митническите власти ще могат да проверяват тези заявления от износителите и да преценяват дали да разрешат, или да забранят сделката. Решенията ще бъдат приемани съвместно с ЕК и не засягат хуманитарни доставки, нито суровините за производство на ваксините засега.

Митниците ще трябва да отговарят на подадените заявления в срок от 24 часа и да правят преценки по общоевропейски показатели. Целта е ЕС да разполага постоянно с данни, по които да проследява и предотвратява възможен недостиг на ваксини.

Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 19075  Европейски Съюз утвърждава имунизацията на Европейски Съюз утвърждава имунизацията на " Астра Зенека "  Унгария утвърди и китайската ваксина, откакто предходната седмица утвърди съветската Унгария утвърди и китайската ваксина, откакто предходната седмица утвърди съветската  Пристигащите в Пекин от чужбина ще би трябвало да се подложат на Пристигащите в Пекин от чужбина ще би трябвало да се подложат на " специфичния " тест за COVID-19
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР